Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: I dalje „svetski policajac“ - SAD vojno prisutne u 177 zemalja

Izvor: Vostok / RT

Tramp se pridržava politike prethodnih administracija, uprkos tvrdnjama u predsedničkoj kampanji da SAD ne bi trebalo da budu "svetski policajac", rekli su eksperti za RT u vezi sa objavljenim brojkama Pentagona od 300.000 američkih vojnika u 177 država.

"Danas je više od 300.000 Amerikanaca raspoređeno u 177 zemalja", rekao je u ponedeljak načelnik Generalštaba Vojske SAD Džozef Danford. Kako je rekao ovaj vojni savetnik američkog predsednika, u ovaj broj su uključene i misije u Iraku i Siriji, aktivnosti na Korejskom poluostrvu i "poboljšanje interoperabilnosti sa saveznicima" u Poljskoj.

Broj koji je saopštio Danford je mnogo veći od onog koji je objavio istraživački centar "Pev" 2017. godine. Tada je saopšteno da je u to vreme bilo stacionirano preko 200.000 američkih vojnika, a da je najveće američko vojno prisustvo bilo u Japanu, Južnoj Koreji, Italiji i Avganistanu.



"Mi vidimo nastavak te politike, čak i iz prošlih administracija", rekla je Dženifer Bridon, specijalista za spoljnu politiku, međunarodno pravo i verski terorizam.

Prema njenim rečima, američki poreski obveznici sada ne mogu tolerisati ogroman vojni budžet: "Mi imamo probleme kod kuće ... u SAD-u, a poreski obveznici ne žele da stavljaju milione dolara u grupe poput NATO-a", dodaje ona.

Američki predsednik Donald Tramp je u više navrata izjavio da SAD treba da prestanu da budu "svetski policajac" tokom svoje predizborne kampanje, kao i posle nje. U aprilu je isto ponovio tokom posete nigerijskog predsednika Muhamadu Buharija Beloj kući.

Američki vojnici su trenutno raspoređeni i u Nigeriji radi obuke njihovih nigerijskih kolega, kaže Bridonova, te da bi Amerikanci trebali da odu nakon što završe sa obukom, umesto da "vise okolo i gledaju šta se događa".

Prisustvo SAD-a u 177 zemalja širom sveta je "pokušaj globalne dominacije svetom", rekao je Dejvid Svanson u intervjuu za RT, aktivista i autor knjige "Rat je laž".

"Američko globalno prisustvo šteti miru i stabilnosti i povećava terorizam ratom protiv terorizma", dodaje Svanson.

Iako je istupio sa anti-ratnom platformom i protiv intervencionizma, Tramp se sada okružio sa ratnim apologistima: savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, državnim sekretarom Majkom Pompeom i Danfordom, između ostalog.

"Govori Donalda Trampa "su uvek bili veoma pomešani, on ne želi više ratova, okupacija i želi da ..."bombrduje sve" i "vatrom i besom", zaključuje je Svanson.



Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.