RT: Avioni SAD oborili iranski dron u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Avioni SAD oborili iranski dron u Siriji

Izvor: Vostok, RT

Američki borbeni avion F-15  u južnoj Siriji u blizini At Tanfe, oborio je iranski dron, saopštila je američka koalicija. Ovo je peti put u poslednjem mesecu da su SAD napale snage u savezu sa Sirijom u toj oblasti.

"Naoružani dron Šahid-129 pokazao je neprijateljsku nameru i napredovao prema koalicionim snagama u 12:30 po lokalnom vremenu u utorak", saopštiila je koalicija. Dron je primećen u istom području gde je 8. juna takođe oboren još jedan dron.

.@CJTFOIR statement on the shooting down of an armed pro-regime drone in southern Syria pic.twitter.com/PbwKIOmmnt
— Fergus Kelly (@ferguskelly) June 20, 2017
Tanf je grad na sirijskoj granici sa Jordanom, gde američke trupe obučavaju sirijske pobunjenike, zvanično opisane kao "partnerske kopnene snage".

"Koalicija ne želi da se bori protiv sirijskog režima, ruskih ili prorežimskih snaga koje su im partneri, ali neće oklevati da brani Koaliciju ili partnerske snage od bilo kakve pretnje", navodi se u saopštenju.

U nedelju je američki avion oborio sirijski avion koji je bombardovao teroriste južno od Rake u istočnoj Siriji.

Kao odgovor, Rusija je saopštila da će njene snage pratiti sve koalicione vazduhoplove zapadno od Eufrata kao ciljeve, te da suspenduje Sporazum o bezbednom letu iznad Sirije sa SAD. Moskva je optužila SAD da nisu koristile telekomunikacione veze kako bi sprečile incident kod Rake.

Dok su SAD i dalje bile na vezi putem telekomunikacionih kanala saopšteno je da "Koalicija neće dozvolititi da prorežimski avioni prete ili pristupaju u neposrednu blizinu Koalicije i partnerskih snaga".

"Neprijateljstvo prema koalicionim i partnerskim snagama koje sprovode legitimne operacije protiv ISIS-a neće se tolerisati", saopštila je Koalicija. Međutim, ne postoji teritorija pod kontrolom terorista koja je u kontaktu sa snagama pod nadzorom SAD u Tanfi.

Reagujući na upozorenje Rusije, Kraljevske australijske vazdušne snage suspendovale su letove iznad Sirije.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD oborile naoružani dron iznad južne Sirije

Izvor: VOA, 20.Jun.2017

Avion Sjedinjenih Država oborio je naoružani dron malo posle ponoći u utorak ujutro, dok je ta bespilotna letelica napredovala ka koalicionim snagama u severnoj Siriji, saopštili su vojni zvaničnici. Američki F-15E "Strike Eagle" oborio je dron iranske proizvodnje dok se približavao vojnom isturenom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.