RT: „Arogantno i ilegalno“: Lavrov osudio „zaštitu nafte“ od strane SAD u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2019, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Arogantno i ilegalno“: Lavrov osudio „zaštitu nafte“ od strane SAD u Siriji

SAD su slanjem svojih snaga radi čuvanja naftnih polja u Siriji pokazale svoju „aroganciju“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da ostaje nejasno od koga naftna postrojenja treba zaštititi. Postupci Amerikanaca u Siriji krše međunarodno pravo, pošto je njihovo prisustvo u zemlji ilegalno, ponovio je Lavrov na konferenciji za štampu u Ženevi sa svojim iranskim i turskim kolegama. "Izjava da je ovo [američko] prisustvo potrebno za zaštitu naftnih bogatstava Sirije je arogantna. Ispada da ih štite od same Sirije", dodao je Lavrov.
"Izjava da je ovo [američko] prisustvo potrebno za zaštitu naftnih bogatstava Sirije je arogantna. Ispada da ih štite od same Sirije", dodao je Lavrov.
 
URGENT: ‘Arrogant & illegal’: #Lavrov denounces #US military’s #oil moves in #Syria at #Russian-#Turkish-#Iranian press event DETAILS: https://t.co/awBkWUhnzZ pic.twitter.com/l12rZwN9cb
— RT (@RT_com) October 29, 2019 Tvrdnje Vašingtona da je naftnim poljima potrebna zaštita od terorističke grupe "Islamska država" samo su izgovor da se odustane od povlačenja američkih snaga iz Sirije, što je ranije najavio Donald Tramp. Takva izjava zvuči posebno zbunjujuće jer su „u martu SAD već objavile da je Islamska država poražena, srušena“, podsetio je Lavrov. Lavrov, turski premijer Mevlut Čavušoglu i iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif okupili su se da razgovaraju o zvaničnom pokretanju sirijskog Ustavnog odbora čije zasedanje će se održati u Ženevi. Drugo goruće pitanje dnevnog reda bilo je primirje na severu Sirije, o kojem su Rusija i Turska pregovarale u Sočiju prošle nedelje. Čavušoglu je upozorio da će sve kurdske jedinice, koje Ankara doživljava kao teroriste, a koje ostanu u "zoni bezbednosti" na tursko-sirijskoj granici, nakon što se završi primirje, biti eliminisane. Međutim, istakao je da Turska veruje Moskvi kada je nmavela da su Kurdi napustili to područje, prema sporazumu. Izvor: Vostok / RT 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.