RT: Američki razarač stigao u Sredozemno more dok rastu tenzije oko Sirije

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2018, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Američki razarač stigao u Sredozemno more dok rastu tenzije oko Sirije

Izvor: Vostok / RT

Sa dolaskom drugog raketnog razarača u Sredozemno more, SAD mogu imati 200 krstarećih raketa "Tomahavk" spremnih za napad na Siriju, s obzirom da je Rusija upozorila da džihadističke grupe u Idlibu pripremaju lažni napad hemijskim oružjem, kao izgovor za na SAD i njihovih saveznika.

Američki razarač "Bulkelej" ušao je u Sredozemno more kroz Gibraltarski zaliv. Posmatrači iz Gibraltaraa su potvrdili prolazak razarača juče, 12. septembra.


US Navy destroyer USS Bulkeley DDG84 Eastbound STROG off Europa Point (12.00hrs) #Gibraltar #OpWest
— Michael J Sanchez (@key2med) September 12, 2018
Sa dolaskom "Bulkeleja", američke snage u regionu imaju na raspolaganju do 200 'Tomahavk' krstarećih raketa za napad po ciljevima u Siriji, ako dobiju takvo naređenje, objavio je Interfaks. Prošle nedelje i podmornica "Njuport njuz" (SSN-750) je stigla na Mediteran.

Prošle nedelje Rusija je sprovela masovne pomorske manevre kod sirijske obale, što je kulminiralo lansiranjem raketa i desantom na sirijsku obalu. Prisustvo ruskih brodova u toj oblasti smatra se kao moguća prepreka za daljnje američke vojne akcije protiv Sirije.

Vašington je više puta ustvrdio da vlada u Damasku "priprema" hemijske napade na civile u provinciji Idlib, poslednjem preostalom bastionu džihadističkih grupa. Najjača od ovih grupa je "Hajat Tahrir al Šam", ranije poznata kao "Džabat al Nusra", a koja je podružnica "Al Kaide", terorističke organizacije koju su Sjedinjene Države proglasile odgovornom za terorističke napade 11. septembra 2001. godine.



"Beli šlemovi", samozvana "humanitarna" grupa koja deluje samo u područjima pod kontrolom militanata, bila je glavni izvor za tvrdnje o "zverstvima" sirijske vlade.

Rusija je optužila "Bele šleme" za pripremanje napada hemisjkim oružjem u Idlibu kako bi izazvali zapadnu vojnu intervenciju u Siriji. Grupa je snimila najmanje devet video snimaka namenjenih kao dokaz za tvrdnje da je Damask navodno koristio hlor protiv civila u Idlibu, saopštio je u sredu Ruski centar za pomirenje u Siriji.


Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.