Protesti Sirijaca u Beogradu

Izvor: Studio B, 06.Mar.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti Sirijaca u Beogradu

Nekoliko desetina Sirijaca koji žive u Srbiji protestovali su danas ispred sirijske ambasade u Beogradu u znak podrške sirijskom narodu i protiv režima predsednika Bašara al Asada.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Za slobodnu Siriju", "Sirija bez Bašara", "Zaustavimo laž, pljačku, ubistva".

Oni su se posle protesta mirno razišli.

Abudrahman Mheimid, koji se predstavio kao organizator demonstracija, rekao je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da je protest organizovan u znak podrške sirijskom narodu i kako bi se uputio poziv sirijskom režimu "da prestane sa ubijanjem svog naroda i da mu omogući život u slobodi, sa svim ljudskim pravima".

Prema tvrdnjama Mheimida, za manje od godinu dana poginulo više od 10.000 ljudi, a da je isto toliko nestalo ili proterano, dok narod živi bez struje, vode, hrane, telefona i potpuno je izolovan od sveta.

Učesnici protesta nosili su pored sirijskih i srpske i libijske zastave.

Prema proceni Mheimida, među demonstrantima je bilo dosta Srba, od kojih su mnogi ranije živeli u Siriji, ali su odatle proterani, i koji su danas došli da pruže podršku Sirijcima.

Policija je obezbeđivala skup, a tokom protesta iz ambasade Sirije se niko nije pojavio.

U protestima protiv Asadovog režima, koji su počeli u martu prošle godine mirnim demonstracijama, a kasnije prerasli u pobunu, poginulo je oko 7.600 ljudi, prema podacima UN, dok aktivisti tvrde da je njihov broj veći od 8.000.

Međunarodna zajednica je, kao poslednju u nizu akcija za okončanje sukoba u Siriji, odlučila da pošalje svog specijalnog izvestioca Kofija Anana, koji bi u Damask doputovati 7. marta.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Sirijaca u Beogradu

Izvor: Mondo, 06.Mar.2012

Nekoliko desetina Sirijaca koji žive u Srbiji protestovali su danas ispred sirijske ambasade u Beogradu u znak podrške sirijskom narodu i protiv režima predsednika Bašara al Asada

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.