Protesti Kurda širom Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2014, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti Kurda širom Evrope

Kurdski demonstranti sukobili su se danas s policijom u Turskoj gde je jedan od njih poginuo, a grupa njih je uspela da uđe u Evropski parlament u Briselu, u okviru širih protesta u Evropi zbog napredovanja ekstremističke grupe Islamska država na kurdski grad Kobane u Siriji.

Aktivisti traže veću pomoć kurdskim snagama koje se bore s džihadistima kako bi pod svojom kontrolom zadržali grad Kobane, na granici s Turskom.

Napetost je posebno jaka u Turskoj, gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se Kurdi više od tri decenije borili za autonomiju i trpe teške posledice rata u Siriji.

Protesta je danas bilo širom Turske, a jedan 25-godišnji demonstrant je poginuo u gradu Varto. Privatna novinska agencija Dogan je javila da je ubijen iz vatrenog oružja, a državna agencija Anadolu da ga je pogodila bčena kanta za benzin.

Policija je vodenim topovima i suzavcem rasterivala demonstrante u Istanbulu i u pustinjskom gradu Kučuk Kenderčiler, nedaleko od granice Sirije.

Neki od Kurda su na demonstracijama uzvikivali parole protiv turske vlade, tvrdeći da sarađuje sa islamskim ekstremistima.

Vlasti Turske su predveče proglasile policijski čas u šest gradova na jugoistoku, ka granici Sirije, javila je agencija Anadolu.

U Briselu je oko 50 kurdskih demonstranata upalo u zgradu Evropskog parlamenta noseći kurdske zastave.

Oni su potom seli u hol, dok su im evropski poslanici prilazili.

"Borićemo se protiv Islamske države", poručio im je na engleskom šef socijalista u Evropskom parlamentu Đani Pitela, koji je pozdravljen aplauzima.

Kurdski demonstranti su tokom noći ušli u holandski parlament, a protestovali su i u francuskom parlamentu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.