Protesti: Golan je sirijski

Izvor: B92, 26.Mar.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti: "Golan je sirijski"

Damask -- Hiljade Sirijaca okupilo se u gradovima širom zemlje u znak protesta protiv odluke Donalda Trampa da zvanično prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

AP napominje da su potez SAD osudile mnoge zemlje, uključujući američke saveznike.

U zajedničkom saopštenju ambasadora Francuske, Nemačke, Britanije, Poljske i Belgije u Ujedinjenim nacijama napominje se da njihove zemlje ne priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je Izrael >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okupirao 1967, prenosi AP.

Ambasadori tih pet članica EU u Savetu bezbednosti UN su u saopštenju naglasili da je "aneksija teritorije silom zabranjena prema međunarodnom pravu", navodeći da su bilo kakve jednostrane promene granica protiv "međunarodnog poretka zasnovanog na pravu i Povelji UN", prenosi AP.

U međuvremenu, sirijska državna novinska agencija SANA objavila je fotografije sa marša u južnom sirijskom gradu Sveida, u kojem su muškarci i žene mahali sirijskim i palestinskim zastavama i nosili transparente s natpisom "Golan je sirijski".

Prema navodima te agencije, protesti su održani i u gradu Dara, koji se nalazi na oko 20 kilometara od Golanske visoravni.

Protesti su održani i u Alepu na severu Sirije, Homsu i Hami, koji se nalaze u centralnom delu zemlje, kao i u severoistočnom gradu Hasaka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti u Siriji zbog Trampove odluke o Golanskoj visoravni

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2019

Hiljade Sirijaca izašlo je danas na ulice u raznim gradovima u zemlji da protestuje zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zvanično prizna izraelski suvernitet nad okupiranom Golanskom visoravni, što je izazvalo osude širom sveta, uključujući i jednog broja američkih saveznika...Predsednik...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.