Pronađena velika statua Amenhotepa Trećeg

Izvor: Politika, 30.Apr.2011, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena velika statua Amenhotepa Trećeg

Deda čuvenog dečaka-faraona Tutankamona vladao je u 14. veku pre nove ere na vrhuncu Novog carstva koje se prostiralo od Nubije na jugu do Sirije na severu

Egipatski arheolozi pronašli su jednu od najvećih do sada nađenih statua faraona Amenhotepa Trećeg u njegovom hramu u Luksoru.

Statua visoka 13 metara jedna je od dve statue koje su krasile severni ulaz u veliki hram na zapadnoj obali Nila oko kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su u toku obimni arheološki radovi.

Statuu čini sedam velikih blokova kvarcita, a nedostaje joj glava. Prvi put je otkrivena 1928, a potom je ponovo sakrivena, navode egipatske arheološke vlasti.

Arheolozi očekuju da će drugu statuu pronaći sledeće sezone iskopavanja.

Nadzornik iskopavanja Abdel-Gafar Vagdi kaže da su pronađene još dve statue, boga Tota sa glavom pavijana i 1,85 metara visoka statua boginje Sekmet sa glavom lava.

Hram star 3400 godina jedan je od najvećih hramova na obali Nila u Luksoru, gde su moćni faraoni egipatskog Novog carstva izgradili svoje grobnice.

Amenhotep Treći, koji je bio deda čuvenog dečaka-faraona Tutankamona, vladao je u 14. veku pre nove ere na vrhuncu Novog carstva i vodio je veliko carstvo koje se prostiralo od Nubije na jugu do Sirije na severu.

Faraonov hram je u najvećoj meri uništen, najverovatnije u poplavama, a na njegovim zidovima je malo istorijskih dokaza. Razoren je u zemljotresu 27. godine pre nove ere.

Ipak, arheolozi su uspeli da u ruševinama pronađu veliki broj artefakata i statua, uključujući dve statue Amenhotepa od crnog granita, otkrivene marta 2009.

Beta

objavljeno: 30.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.