Progonu izloženo 100 miliona hrišćana

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2013, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Progonu izloženo 100 miliona hrišćana

Oko 100 miliona hrišćana izloženo je progonu širom sveta, a situacija se ubrzano pogoršava u Siriji i Etiopiji, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije "Otvorena vrata", koja podržava ugrožene hrišćane širom sveta.

Ova grupa, koja deluje izvan verskih organizacija, ukazala je na Severnu Koreju, Saudijsku Arabiju i Avganistan, kao tri zemlje u kojima su hrišćani tokom prošle godine bili u najnezahvalnijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poziciji. Iste tri zemlje bile su na vrhu liste i 2011. godine, preneo je Rojters.

Sirija je "napredovala" sa 36. na 11. poziciju, pošto je njena hrišćanska manjina izložena napadima radikalnih islamskih boraca, nakon što je dovedena u vezu sa režimom predsednika Bašara al Asada.

Etiopija, koja je dvotrećinski hrišćanska, zabeležila je rast sa 38. na 15. poziciju zbog "kompleksne dinamike progona", uključujući napade radikalnih islamista i osvetničke akcije hrišćana tradicionalista koji su upereni protiv protestantskih pokreta.

Mali je ove godine na sedmoj poziciji, a u 2011. godini uopšte nije bio na listi, posle nedavnog uvođenja šerijatskog zakona na severu zemlje.

"U svetu postoji 65 zemalja u kojima su hrišćani izloženi progonu", navodi se u izveštaju organizacije koja je počela da deluje tokom pedesetih godina prošlog veka, kada je krijumčarila Biblije u komunističke zemlje, a sada deluje u preko 60 država. Sedište organizacije je u SAD.

Prema podacima ovog foruma, hrišćani su izloženi neprijateljskom tretmanu u 111 svetskih država, a muslimani u 90.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.