Prljavi veš Abu Bakra Al Bagdadija

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljavi veš Abu Bakra Al Bagdadija

Uzorak krvi i prljavi donji veš predstavljali su ključne dokaze koji su američke specijalce doveli do akcije u kojoj je u Siriji ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.
Komandant kurdskih snaga u Siriji, general Maslum Abdi objasnio je da su Amerikanci identifikovali lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Islamske države Abu Bakra al Bagdadija na osnovu donjeg veša i uzorka krvi, koje su im dostavili kurdski obaveštajci.

General Abdi je, televizijskoj mreži En-Bi-Si, rekao je da je njegova obaveštajna služba imala izvor u bazi u kojoj se krio lider Islamske države, kao i da je ta osoba pripadala najužem krugu njegovih savetnika.
Taj izvor detaljno je opisao izgled građevina u kojima se Al Bagdadi nalazio, uključujući raspored soba, broj stražara i mesta na kojima su se nalazili tuneli, rekao je Abdi.
Kurdski obaveštajci su te informacije predali američkim snagama, pa su specijalci prilikom upada, imali prilično jasnu sliku šta ih čeka tokom napada na skrovište lidera Islamske države.
Obaveštajac, koji je Amerikancima u prethodnih nekoliko meseci predao Al Bagdadijev donji veš i uzorak krvi, sačekao je američki napad i sa specijalcima napustio skrovište lidera Islamske države.
Specijalci SAD nisu uspeli da zarobe Al Bagdadija, jer se lider Islamske države ubio tako što je aktivirao samoubilački prsluk. U eksploziji je poginulo i troje njegove dece.
Američki predsednik se zahvalio Kurdima na učešću u ovoj akciji. Osim Amerikanaca i Kurda, u ovoj operaciji učestvovali su Rusi, Turci, Sirijci i Iračani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD saopštile: Al-Bagdadi sahranjen u moru

Izvor: B92, 31.Okt.2019, 00:24

Vašington -- Načelnik centralne komande američke vojske Frenk Mekenzi izjavio je da je ubijeni lider ekstremističke Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadi sahranjen u moru...Mekenzi je novinarima rekao da je Al-Bagdadi poginuo pošto je aktivirao eksploziv u prsluku, dok su se američki vojnici pripremali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.