Pripadnik Islamske države osuđen na doživotnu kaznu u SAD

Izvor: VOA, 19.Avg.2022, 22:59

Pripadnik Islamske države osuđen na doživotnu kaznu u SAD

Američki federalni sudija osudio je pripadnika ćelije Islamske države, poznate kao "Bitlsi", na doživotnu kaznu zatvora zbog umešanosti u zaveru za otmicu talaca koja je dovela do ubistva američkih novinara i humaniratnih radnika u Siriji. Sudija okružnog suda u Aleksandriji, u Virdžiniji, je u prisustvu porodice i prijatelja četvoro ubijenih Amerikanaca i drugih taoca, osudio 34-godišnjeg El Šafija Elšeika na doživotnu kaznu bez prava na uslovno osobađanje, a njegovo ponašanje nazvao je "užasnim, varvarskim, brutalnim i kriminalnim". Porota je u aprilu zaključila je da je bivši britanski državljanin bio deo ćelije Islamske države, poznate pod nadimkom "Bitlsi" zbog britanskog akcenta, koja je pogubila američke taoce u područjima na Bliskom istoku koje je kontrolisala. Proglašen je krivim po četiri tačke optužnice za otmicu taoca i po četiri za zaveru nakon dvonedeljnog suđenja. Osuđen je na osam uzastopinih doživotnih kazni. Islamska država je na vrhuncu moći, od 2014. do 2017. godina, vladala milionima ljudi i preuzimala odgovornost ili motivisala napade na desetine gradova širom sveta. Njen lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je kalifat nad četvrtinom Iraka i Sirije 2014. godine. Ubijen je 2019. godine, u operaciji američkih specijalnih snaga u Siriji, nakon kolapsa te ekstremističke grupe. Elšeik, koji je rođen u Sudanu i odrastao u Londonu, bio je optužen za zaveru za ubistvo četvoro američkih talaca: Džejmsa Folija, Stivena Sotlofa, Pitera Kasiga i Kajle Mjuler. Foliju i Sotlofu, novinarima, i Kasigu, humanitarnom radniku, odsečena je glava na video snimku. Al Bagdadi je više puta silovao Mjuler, pre nego što je ubijena u Siriji, naveli su američki zvaničnici. Smrt Folija, Sotlofa i Kasiga potvrđena je 2014. godine, a Mjuler početkom 2015. Još jedan član ćelije Islamske države Aleksanda Koti osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u SAD ranije ove godine. Koti je prošlog meseca priznao krivicu za ubistvo četvoro Amerikanaca. Treći član grupe Mohamed Emvazi poginuo je u amerčiko-britanskom raketnom napadu u Siriji 2015. godine. Pojedini taoci, koje su ekstremisti oslobodili posle pregovora, tokom suđenja su svedočili o mučenjima. Svedočili su i članovi porodice ubijenih.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pripadnik 'Islamske države' osuđen na doživotnu kaznu u SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Avg.2022

Američki federalni sudija osudio je pripadnika ćelije takozvane 'Islamske države', poznate kao 'Bitlsi', na doživotnu kaznu zatvora zbog umešanosti u zaveru za otmicu talaca koja je dovela do ubistva američkih novinara i humaniratnih radnika u Siriji. Sudija okružnog suda u Aleksandriji, u Virdžiniji,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.