Primirje na snazi, nema ratnih aviona iznad Idliba

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primirje na snazi, nema ratnih aviona iznad Idliba

Bejrut -- Vazdušni napadi na Idlib na severozapadu Sirije zaustavljeni su jutros posle stupanja na snagu primirja koje je najavila Rusija.

Informaciju je saopštila nevladina sirijska Opservatorija za ljudska prava.

"Nema ratnih aviona na nebu i vazdušni napadi su prestali", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije.

On je rekao i da su sukobi između snaga vlasti predsednika Bašara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << al Asada i pobunjenika na prilazima te oblasti takođe prestali posle stupanja na snagu jednostranog primirja oko 6.00 po lokalnom vremenu (5.00 po centralnoevropskom vremenu) ali da je nastavljeno ispaljivanje raketa i artiljerijska paljba.

Ruska vojska sinoć je objavila da će jednostrani prekid vatre koji se odnosi samo na sirijsku vojsku, stupiti na snagu jutros u oblasti Idlib.

Ruski centar za pomirenje u Sirij objavljujući tu informaciju pozvao komandante oružanih grupa da odustanu od provokacija i da se pridruže procesu mirnog rešavanja sukoba u zonama pod njihovom kontrolom.

Posle više meseci intenzivnog bombardovanja ruske i sirijske avijacije, snage Bašara al Asada su 8. avgusta krenule u kopnenu ofanzivu u toj provinciji pod kontrolom ekstremista Hajat Tahrir al Šama, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Vladine snage su u četvrtak osvojile nove sektore te zone pošto su već povratile strateški grad Kan Šeikun, u južnom delu Idliba.

Ceo taj sektor treba da bude zaštićen sporazumom o demilitarizovanoj zoni koji su u septembru 2018. dogovorile Turska i Rusija da bi se razdvojile zone pod kontrolom vladinih snaga od teritorija u rukama ekstremista i pobunjenika. Taj sporazum, međutim, nije sprečio ofanizvu sirijskih vladinih snaga.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prekinuti vazdušnih napada na Idlib posle stupanja primirja na snagu

Izvor: RTV Pink, 31.Avg.2019

Vazdušni napadi na Idlib na severozapadu Sirije zaustavljeni su jutros posle stupanja na snagu primirja koje je najavila Rusija, saopštila je nevladina sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.