Primirje: Dan prvi - jutro bez bombi

Izvor: Studio B, 27.Feb.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primirje: Dan prvi - jutro bez bombi

Za mnoge ljude širom ratom razorene Sirije današnje jutro bilo je neuobičajno - prvi put u poslednjih nekoliko godina mogli su mirno da prošetaju, dok su im se deca igrala u parku, javlja AFP.

Za mnoge ljude širom ratom razorene Sirije današnje jutro bilo je neuobičajno - prvi put u poslednjih nekoliko godina mogli su mirno da prošetaju, dok su im se deca igrala u parku, javlja AFP.

Manje od 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sata od kako je sporazum o prekidu vatre u delovima Sirije stupio na snagu, stanovnici te zemlje kažu da je sve drugačije, bez uobičajnih zvukova artiljerijske vatre, raketnih napada ili eksplozija "burad bombi".

"Potpuno smo izgubljeni danas, naš dnevni raspored je potpuno izmenjen!", rekao je u šali Hasan Abu Nu, aktivista iz grada Talbise u provinciji Homs.

"Uobičajno, helikopter uzleće u 8 sati ujutro i "zabava" počinje - danas je bilo nekih kršenja (primirja), ali to nije ništa", kazao je Nu za francusku agenciju.

Oružje je utihnulo u petak u ponoć širom većih delova Sirije, nakon što su vlada i blizu 100 pobunjeničkih grupa postigli dogovor o prekidu neprijateljstava uz posredovanje SAD i Rusije.

Za 11-godišnjeg Ahmada to je značilo nešto posebno - mogao je da izađe u park sa svojim rođacima, gde se ozaren ljuljao na malom igralištu u blizini svoje kuće u četvrti Sukari, u bombama razorenom Alepu.

Osama Diri, koji živi u susednom distriktu Al-Magajir, izjavio je da je bio iznenađen koliko su ulice Alepa pune ljudi kada se probudio u subotu.

Jedan od pobunjenika, stacioniran blizu Alepa, Abu Šarif, rekao je da su borbene linije bile toliko mirne da je mogao da se vrati kući.

Komandanti u Ahrar al-Šamu, grupacijii tvrde struje islamista, rekli su da se i oni pridržavaju prekida vatre.

"Bilo je nekih sukoba između nas i režimskih snaga posle ponoći, ali oni nisu trajali više od pola sata", rekao je lider te grupe u Alepu Abu Abdo al-Asir.

On je kazao da će Ahrar al-Šam biti "posvećen primirju dok god su njemu, takođe, posvećene režimske snage".

Za Sirijce u okolini Damaska, čija je jutarnja kafa često bila praćena zvucima artiljerijske vatre, današnja tišina je znak nade.

"Uobičajni dan, u ovo vreme, bilo bi tri ili četiri aviona koji lete da ispuste "burad bombe". Danas, hvala Bogu, to se ne dešava", rekao je Šadi Matar, aktivista u bastionu pobunjenika Daraji.

Student medicine Ammar al-Rai rekao je da je relativni mir koji je zavladao širom zemlje izbrisao deo pesimizma koji oseća prema budućnosti Sirije.

"Svi moji prijatelji su srećni da je mirno, čak iako je privremeno", kazao je ovaj 22-godišnjak.

"Jedan od mojih prijatelja u Nemačkoj mi je poslao poruku da me upita u šali, da li je rat gotov? Kada mogu da se vratim?", naveo je al-Rai.

"Damask je mnogo lepši bez rata", dodao je on.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Sirija: Prvi dan bez bombi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2016

Za mnoge ljude širom ratom razorene Sirije današnje jutro bilo je neuobičajno - prvi put u poslednjih nekoliko godina mogli su mirno da prošetaju, dok su im se deca igrala u parku, javlja AFP...Manje od 24 sata od kako je sporazum o prekidu vatre u delovima Sirije stupio na snagu, stanovnici te zemlje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.