Prepravka predloga Obame o Siriji?

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepravka predloga Obame o Siriji?

Vašington -- Bela kuća spremna je da prepravi formulaciju nacrta rezolucije kojom se odobrava upotreba vojne sile u Siriji, kako bi umirila strahovanja poslanika.

Ovo je danas saoptio Rojtersu neimenovani zvaničnik.

Taj zvaničnik je rekao da je administracija spremna da unese izmene "u okviru parametara koje je predsednik (Barak Obama) ranije objasnio".

Američki zakonodavci počeli su da rade na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojoj verziji odobravanja primene vojne sile u Siriji, strahujući da bi nacrt koji je Obama ponudio mogao da otvori vrata za slanje kopnenih trupa ili eventualne napade na druge zemlje.

Senator iz redova demokrata Robert Menendez, predsednik Odbora za spoljne poslove Senata i demokrata Hari Raid, lider većine u Senatu, razgovarali su o tekstu prerađene verzije autorizacije.

Debatu o verziji koju je ponudio Senat Odbor će najverovatnije početi u sredu popodne, a celom sastavu Senata uputiće je na razmatranje sledeće nedelje, preneo je Rojters.

Senator Džon Mekejn izjavio je u međuvremenu da bi glasanje u Kongresu protiv predloga predsednika Baraka Obame za korišćenje vojne sile u Siriji predstavljalo katastrofu, jer bi podrilo kredibilitet SAD.

"Ako bi Kongres odbacio takvu rezoluciju nakon što se predsednik SAD već obavezao na takvu akciju, posledice bi bile katastrofalne", rekao je Mekejn novinarima posle sastanka sa Obamom u Beloj kući.

"To bi podrilo kredibilitet Sjedinjenih Američkih Država i predsednika SAD. Niko od nas to ne želi", istakao je on.

Republikanac Mekejn je kazao da je ohrabren sastankom s Obamom, ali da administracija "ima da prođe još dug put" do usvajanja te rezolucije.

I Mekejn i senator Lindzi Grejem doveli su u pitanje da li administracija postupa pametno kada unapred, javno nagoveštava svoju nameru da napadne Siriju.

Poslanički dom i Senat počinju sa radom 9. septembra kada se završavaju letnji odmori, a odobrenje moraju da daju oba doma, dok se za sada ne zna da li će glasati i Obamina administracija.

Obama je ranije najavio da će tražiti odobrenje za vojne udare na Siriju zbog napada za koji SAD tvrde da je u njemu korišćen bojni otrov sarin i da je poginulo najmanje 1.429 civila.

Ta odluka priprema teren za najvažnije glasanje o spoljnoj politici u Kongresu od rata u Iraku, navode agencije.

Državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel u utorak će pred spoljnopolitičkim komitetom Senata govoriti o odobrenju akcije u Siriji.

Keri je u nedelju izjavio da SAD imaju nove dokaze da je sirijski režim koristio nervni gas sarin protiv svog naroda.

U Beloj kući se razmatraju tri scenarija za napad na Siriju - uspostavljanje zone zabrane leta, napad raketama i pojačana isporuka oružja ustanicima, prenosi Dojče vele.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prepravka predloga Obame o Siriji?

Izvor: Akter, 03.Sep.2013, 00:41

Bela kuća spremna je da prepravi formulaciju nacrta rezolucije kojom se odobrava upotreba vojne sile u Siriji, kako bi umirila strahovanja poslanika

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.