Ističe rok za povlačenje Asadovih snaga iz gradova

Izvor: Blic, 10.Apr.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe rok za povlačenje Asadovih snaga iz gradova

U Siriji danas ističe rok za povlačenje snaga predsednika Bašara al Asada iz gradskih oblasti, dok Vašington kaže da Damask ne pokazuje znake da će ispoštovati mirovni sporazum koji je prihvatio prošle nedelje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun uputio je poslednji apel sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu da obustavi napade na civile, uoči planiranog primirja i roka da povuče vojnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i teško naoružanje iz sirijskih gradova.

Iako je prihvatila plan specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana da do danas povuče vojnike i naoružanje iz sirijskih gradova, sirijska vlada je u poslednjem trenutku postavila uslov da pobunjenici moraju da daju pismene garancije da će položiti oružje.

Prema Ananovom planu, svi sukobi treba da budu obustavljeni 48 sati posle povlačenja sirijskih snaga iz gradova.

Međutim, Vašington kaže da Asad ne pokazuje znake da će se njegova vlada držati mirovnog plana koji je prošle nedelje prihvatila.

"Još nema nikakvih znakova da će Asadov režim ispuniti svoje obaveze”, izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni, a preneo AFP.

Prema procenama UN, sirijske snage su od izbijanja pobune protiv Asada u martu prošle godine ubile više od 9.000 ljudi, dok sirijske vlasti kažu da su pobunjenici ubili više od 2.500 vojnika i policajaca.

Povezane vesti: Asad kao Slobodan Milošević: "Sirija se saginjati neće!"
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apel UN: Ključni dan za mir u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2012

U Siriji 10. aprila ističe rok za povlačenje snaga predsednika Bašara al-Asada iz gradskih oblasti, dok Vašington kaže da Damask ne pokazuje znake da će ispoštovati mirovni sporazum koji je prihvatio prošle nedelje.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sjedinjene Države negoduju zbog akcija sirijskih trupa

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2012

10.04.2012. -..Sjedinjene Države su izrazili ogorčenje akcijama sirijske vojske u blizini granice sa Libanom i Turskom i izjavile da sumnjaju u namere režima Bašara Asada da sledi mirovni plan specijalnog izaslanika UN i Lige arapskih država Kofi Anana...Prilikom granatiranja sirijske artiljerije...

Nastavak na Vostok.rs...

Prekid vatre u Siriji samo na papiru?

Izvor: Deutsche Welle, 10.Apr.2012

Na snagu je stupio mirovni plan za Siriju specijalnog izaslanika UN Kofija Anana. Plan predviđa povlačenje vojske iz gradova u roku od 48 sati. Iz te zemlje od jutros stižu protivrečne informacije.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.