Prekid vatre u Siriji na snazi, oružje uglavnom utihnulo

Izvor: Studio B, 27.Feb.2016, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid vatre u Siriji na snazi, oružje uglavnom utihnulo

Prekid vatre stupio je u ponoć na snagu u Siriji kako je to dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana za koji su se zaraćene strane obavezale da će ga poštovati, a kako izveštavaju agencije oružje je uglavnom utihnulo u toj zemlji razorenoj ratom.

Rojters , međutim, javlja, da su najmanje dve osobe poginule kada je na ulasku u provinciju Hama eksplodirao automobil-bomba.

Za sada nije poznato ko je odgovoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za napad. Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, Al Nusra front i tzv. Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja.

Kako javalja dopisnici AFP, pucnjava je prestala u predgrađima Damaska i u Alepu na severu zemlje, gde su proteklih dana vođene žestoke borbe, a Opservatorija za ljudska prava je objavila da je mirno na severu provincije Latakijai centralnim provincijama Homs i Hama.

"Ne mogu da sakrijem istinu da sam srećan što je rat prestao, pa makar i na kratko. Ako se ovako nastavi, možda možemo da idemo i kući", prenosi AFP reči jednog od vojnika režimskih snaga.

Francuska agencija podseća da je izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura najavio da će nova runda pregovora početi 7. marta ukoliko se primirje održi.

Agencije takođe navode da je Savet bezbednosti UN sat vremena pre stupanja primirja na snagu jednoglasno podržao dogovor usvajanjem rezolucije, za koju su nacrt izradile SAD i Rusije.

Rusija je juče saopštila da su sve strane spremne za primirje, dok je Turska izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sporazumom o primirju između snaga sirijske opozicije i zvaničnog Damaska koji su predložili Vašington i Moskva.

Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost zbog nedostatka jasnog mehanizma za primenu tog sporazuma.

Glavna sirijska opoziciona grupa je saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji "tokom dve nedelje", dok je sirijska vlada u utorak objavila da je prihvatila uslove sporazuma o prestanku neprijateljstava.

Vlada je saopštila da će obustaviti oružane operacije, ali da će "nastaviti sa antiterorističkim naporima" protiv Islamske države (IS), Al Kaide i njenih ogranaka, koje su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji su SAD i Rusija objavile u ponedeljak.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Automobil bomba usmrtio dve osobe blizu Damaska

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Feb.2016

U eksploziji automobila-bombe u gradu Salamijeh u Siriji u subotu ujutro su dve osobe poginule, a više ljudi je ranjeno, javila je sirijska državna agencija Sana...Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju na istočnom ulazu u grad Salamijeh, nekoliko sati nakon obustave vatre i primirja koje su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Prekid vatre se "drži", oružje uglavnom utihnulo

Izvor: Mondo, 27.Feb.2016

Prekid vatre stupio je u ponoć na snagu u Siriji kako je to dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana. Oružje miruje, osim ISIS-a, koji je osvojim grad na turskoj granici...Kako izveštavaju agencije, oružje je uglavnom utihnulo u toj zemlji razorenoj petogodišnjim ratom...Rojters , međutim, javlja,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.