Pre rata proizvodili 380.000 barela nafte dnevno, sada traže pomoć Rusije

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre rata proizvodili 380.000 barela nafte dnevno, sada traže pomoć Rusije

Damask -- Sirijski parlament doneo je odluku o dodeljivanju ugovora o vađenju nafte dvema ruskim kompanijama.

Ovaj potez je povučen jer Sirija pokušava da poveća proizvodnju ovog energenta posle više od osam godina rata i zapadnih sankcija.

Državna agencija SANA prenela je da ugovori obuhvataju vađenje i proizvodnju u tri bloka, uključujući naftno polje na severoistoku Sirije i nalazište gasa severno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od glavnog grada Damaska.

U izveštaju se navodi da su ugovori ranije ovog meseca potpisani s ruskim kompanijama "Merkjuri" i "Velada", prenose Nezavisne novine.

Ministar za naftu Ali Ganem rekao je da je dodeljivanje poslova ovim firmama u skladu s vladinom strategijom "prema prijateljskim zemljama koje su uz Siriju, pre svega prema Rusiji i Iranu".

Sirijski predsednik Bašar el Asad, koji je na udaru zapadnih zemalja, potražio je saveznike u Rusiji i Iranu za obnovu zemlje, nakon što su ove države pomogle sirijskoj vojsci da preuzme kontrolu nad većim delom zemlje.

Sirija je proizvodila oko 380.000 barela nafte dnevno pre rata, ali je proizvodnja doživela kolaps posle izbijanja sukoba na istoku zemlje, koji je bogat ovim energentom.

Naftna polja su većim delom bila u rukama kurdskih boraca, koji su zauzeli velike teritorije na severu i istoku Sirije uz pomoć SAD.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.