Povećan broj migranata iz Sirije

Izvor: B92, 13.Apr.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj migranata iz Sirije

Iako moraju da plaćaju velike svote za ilegalno prebacivanje u Austriju, broj Sirijaca uhvaćenih zbog ilegalnog ulaska u Austriju porastao je prošle godine.

Broj ilegalnih migranata iz Sirije u Austriju porastao je prošle godine, u poređenju sa 2013. čak deset puta, proizilazi iz danas objavljenog izveštaja Kriminalističke službe Austrije (BK).

U izveštaju se ukazuje da je "najjeftinije" putovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Srbije u Austriju.

Do 12.000 evra mora jedan Sirijac da plati da bi iz njegove domovine bio prebačen ilegalno do Austrije, a jedna porodica "košta" najmanje 30.000 evra.

I pored tih ogromnih suma prošle godine je policija uhvatila 9.083 lica iz Sirije koja su ilegalno ušla u Austriju. Poređenja radi 2013. broj ilegalaca iz Sirije iznosio je "samo" 847.

Ukupno je prošle godine policija uspela da otkrije 34.070 ilegalaca, što je porast od 24 odsto u poređenju sa 2013.

Pored Sirijaca najveći porast BK zabeležila je kod državljana Iraka, Somalijer, Eritreje, Kosova, dok je smanjenje zabeleženo kod lica iz Pakistana, Ruske Federacije, Indije, Alžira i Maroka.

Prema BK prvi podaci ukazuju da bi se ovaj trend mogao nastaviti i u ovoj godini.

Aktuelno je policija u Austriji suočena sa rastućim brojem ilegalaca iz Avganistana.

Austrijske vlasti konstatuju da Sirijci očigledno mogu sebi priuštiti velike svote novca za usluge švercera ljudi.

Tako je, prema BK, ustanovljeno da je prilikom prelaska iz Afrike u Evropu više Afrikanaca skinuto sa brodova da bi bili primljeni Sirijci.

Naime, Sirijci plaćaju više, te, prema BK, ilegalni prevoz u Evropu ispod palube, što je posebno opasno, po osobi staje 4.000 evra, a za boravak na palubi 2.000 evra više.

Sirijske izbeglice sa sobom nose očigledno i veće svote novca, jer su austrijske vlasti pojedine ilegalce iz Sirije uhvatile sa do 10.000 evra.

Oni su očigledno dogovorili sa švercerima ljudi da će, prilikom početka puta platiti samo jedan deo, a nakon izvršenog transporta dati ostatak.

Za put u zapadnu Evropu iz izbegličkih kampova u Turskoj mora da se plati između 6.000 i 10.000 evra. Od Grčke put u Austriju svaku osobu košta daljih 3.000 do 5.000 evra.

Mnogo jeftinije je put iz Srbije ka Austriji, koji staje, prema BK, između 700 i 1.200 evra po osobi.

Izveštaj BK pokazuje i rast broja prijava protiv osoba koje prebacuju ilegalce. Tako je broj prijavljenih "prebacivača" ilegalaca porastao na 511, sa 325, koliko je bilo 2013.

Od više od 34.000 uhvaćenih ilegalaca, prema saznanjima BK, 20.768 je koristilo usluge bandi koje se bave prebacivanjem ilegalaca.

Glavne rute, preko kojih se ilegalci prebacuju u Austriju, su Istočno-mediteranska ruta brodom preko Italije do Austrije, kao i Zapadnobalkanska ruta, od Turske, preko Bugarske i Rumunije u Mađarsku, ili Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske.

Najveći broj prijavljenih lica zbog prebacivanja ilegalaca, prema izveštaju BK, je poreklom iz Mađarske.

Zbog toga je težište aktivnosti BK, kao i projekata saradnje sa policijskim organizacijama skoncetrisana na zapadni Balkan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CVETA ŠVERC LJUDIMA: Iz Srbije najjeftinije prebacivanje ilegalaca!

Izvor: Kurir, 13.Apr.2015

Za put u zapadnu Evropu iz izbegličkih kampova u Turskoj plaća se između 6.000 i 10.000 evra. Od Grčke do Austrije 3.000 do 5.000 evra, a put iz Srbije ka Austriji, koji košta između 700 i 1.200 evra po osobi..BEČ - Iako moraju da plaćaju velike svote za ilegalno prebacivanje u Austriju, broj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.