Potvrđeno: Udari na Raku, stradaju civili

Izvor: B92, 06.Jun.2017, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno: Udari na Raku, stradaju civili

Damask -- Sirijske snage uz podršku američkih snaga, ušle u Raku, javljaju agencije. U napadu stradali civili, žene i deca.

"Naše snage su ušle u Raku iz istočnog distrikta Al Mešleba", izjavio je komandant Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Rodžda Felat, preneo je AFP. SDF su, uz podršku američkih snaga, pokrenule ofanzivu za zauzimanje Rake, javljaju agencije.

"Proglašavamo danas početak velike bitke za zauzimanje Rake, takozvane prestonice terorizma i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorista", izjavio je portparol sirijskih demokratskih snaga Talal Selo.

Prethodno je u nedelju turski premijer Binali Jildirim izjavio da je još u petak počela bitka za zauzimanje Rake, sirijskog uporišta takozvane Islamske države, preneo je AFP, pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju.

Jildirimova izjava je, međutim, bila protivrečna komentarima koje je prethodnog dana iznela kurdsko-arapska alijansa koja se bori protiv džihadista, a koja je saopštila da će ofanziva na taj grad na severu Sirije "početi za nekoliko dana".

Svetse agencije su međutim prenele vest da je u vazdušnim napadima koalicije koju predvode SAD na Raku poginulo je najmanje 12 osoba. Sirijska državna agencija SANA izvestila je danas da su među žrtvama u napadu koalicije bili žene i deca, prenosi AP.

Kako se navodi, porodice su bežale iz grada u čamcima preko reke Eufrat pred očekivanim napadom čiji je cilj bilo potpuno proterivanje islamista iz tog grada, a koje sprovode Sirijske demokratske snage (SDF) predvodjene Kurdima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da je u vazdušnim napadima u toku noći u ponedeljak poginula 21 osoba, a da je napade najverovatnije izvela koalicija koju predvode SAD.

Napadi su se u proteklim nedeljama pojačali dok su istovremeno snage SDF stigle do periferije grada, navodi agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.