Postignut kompromis o učešću sirijske opozicije

Izvor: Akter, 24.Jan.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut kompromis o učešću sirijske opozicije

Rusija i SAD su postigle kompromis o učešću sirijske opozicije na mirovnim pregovorima o Siriji, iduće nedelje u Ženevi, prenose danas mediji

Prema kompromisnom rešenju na pregovore će biti pozvane dve odvojene delegacije sirijske opozicije.

Pregovori između sirijske vlade i opozicije pod pokroviteljstvom UN su prethodno bili odlagani zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << neslaganja Rusije i SAD koje opozicione grupe treba u njima da učestvuju.

Vašington je podržavo učešće Dajš al Islama, islamističke milicije koju podržava Saudijska Arabija, čemu se Moskva oštro protivila.

Rusija je insistirala na učešću umerenijih ličnosti poput Kadri Džamila, bivšeg zamenika sirijskog premijera i kurdskog političara Saleha Muslima, prenosi RT.

Moskva je pristala na učešće Dajš al Islama pri čemu se Vašington neće protiviti tome da na pregovore bude pozvana još jedna delegacija opozicije, javio je Blumberg, pozivajući se na anonimne zapadne izvore i doplomate UN.

Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura će sada verovatno poslati pozive obema grupama.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.