Porodice mole nestale devojčice da ne idu u džihad

Izvor: RTS, 23.Feb.2015, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice mole nestale devojčice da ne idu u džihad

Porodice tri nestale britanske devojčice za koje se veruje da su otišle u Siriju da se pridruže borcima Islamske države uputile su javni apel u kojem ih mole da se vrate kući.
Britanska policija je saopštila da se za devojčicama još uvek traga u Turskoj, prenosi Tanjug.

Devojčice starosti 15 i 16 godina bile su odlične učenice i išle su u istu školu u istočnom Londonu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Od kuće su otišle u utorak ne ostavivši poruku za sobom. Vlasti veruju da se ukrcale na avion za Istanbul, jvlja AP.
Članovi porodica Šamime Begam, Amire Abas i Kadize Sultane rasplakali su se pred kamerama dok su govorili o svom strahu i šokiranosti.
"Nedostajete nam. Ne prestajemo da plačemo", rekao je Abas Husein, Amirin otac držeći u ruci plišanog medu koju je Amira poklonila majci. "Razmislite još jednom. Ne idite u Siriju".
Slučaj tri devojčice izazvao je veliku pažnju javnosti u Britaniji čije vlasti upozoravaju na rastuću opasnost zbog Britanaca koji odlaze u Siriju da se bore u redovima IS.
Prema zvaničnim podacima, najmanje 500 ljudi je iz Britanije otišlo u Siriju, a policija navodi da sve više mladih devojaka odlazi u džihad.
Vlasti su se našle na meti kritika javnosti pošto se ispostavilo da je jedna od nestalih devojčica imala kontakt preko interneta sa četvrtom devojčicom koja je otišla u Siriju 2013. godine kako bi postala "džihadistička mlada", navodi AP.
Sve tri porodice tvrde da ništa nije ukazivalo na to da se devojčice interesuju za ekstremizam ili da planiraju odlazak, a Skotland jard sarađuje sa turskim vlastima u istrazi.
Pogledaj vesti o: Sirija,   London

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.