Pokrajina u Siriji pod kontrolom džihadista

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina u Siriji pod kontrolom džihadista

Glavnu vojnu vazdušnu bazu Tabka na severoistoku Sirije zauzeli borci Islamističke države. Osvajanjem baze uklonjeni poslednji ostaci Asadovog režima u tom delu zemlje. U zasedi sirijske vojske ubijena 32 pobunjenika.

Zauzevši bazu Tabka, pripadnici Islamske države uklonili su i poslednje uporište režima u Damasku u pokrajini Raka, kojom dominira ta džihadistička organizacija, saopštili su aktivisti i državni mediji, a prenosi Beta.

Američki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državni sekretar Džon Keri rekao je oslobođen novinar Teo Kertis, koji je pre dve godine otet u Siriji.

Keri je naglasio da SAD koriste "svako diplomatsko, obaveštajno i vojno sredstvo" koje imaju na raspolaganju, da obezbede da i drugi Amerikanci, taoci u Siriji, budu oslobođeni.

Američke vlasti saopštile su da je Petera Tea Kertisa iz Masačusetsa, kao taoca držala jedna sirijska grupa povezana s Al Kaidom.

Savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs istakla je da je on sad bezbedan i da je van Sirije.

U borbama za aerodrom, koje su trajale šest dana, poginulo je 179 sirijskih vojnika i 365 pripadnika Islamske države, objavila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Vazduhoplovna baza Tabka - u kojoj se nalazi nekoliko eskadrona borbenih aviona, helikopteri, tenkovi, artiljerija i bunkeri s municijom - treća je vojna baza u ovoj oblasti, koja je od prošlog meseca pala u ruke ekstremistima, preneo je AP.

U međuvremenu, 32 pobunjenika ubijena u zasedi sirijske vojske u u južnoj provinciji Dara.

Kako prenosi AFP, o ovom slučaju i ubistvu iz zasede izvestila je i sirijska državna televizija, navodeći da je ubijeno "na desetine terorista".

Izvestioci iz Opservatorije za ljudska prava navode da je tokom tog napada ranjeno 26, a nestalo 12 pobunjenika.

I posmatrači i državni mediji saopštili su da je napad izveden između dva grada - Hare i Zamrina na zapadu provincije Dara.

Hara je pod kontrolom snaga režima, ali Zamrin uglavnom drže pobunjeničke snage.

U Siriji je od izbijanja sukoba u martu 2011. godine poginulo više od 180.000 ljudi. Među žrtvama je 58.805 civila, od kojih 9.428 dece i 6.036 žena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.