Pohapsili izbeglice i proterali ih u Siriju

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 14:57

Pohapsili izbeglice i proterali ih u Siriju

Sirijske izbeglice, koje su uhapsile i deportovale libanske snage bezbednosti, bile su izložene prisilnoj regrutaciji po povratku u svoju ratom razorenu zemlju.

Ovo tvrde rođaci izbeglica i aktivisti organizacija za ljudska prava.

U razgovoru sa reporterom Rojtersa rođaci su potvrdili da su neki od njihovih rođaka prisilno zadržani u četvrtoj armijskoj diviziji kojom komanduje brat sirijskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bašara as-Asada i kažnjeni zbog navodnog kršenja propisa.

Amnesti internešenel upozorava da deportacije predstavljaju "jasno kršenje međunarodnih pravnih normi" od strane Libana prema principu zabrane nasilne deportacije bilo koga u bilo koju zemlju u kojoj postoji rizik od progona.

Ni vlada Sirije, ni libanska vojska nisu odgovorili na zahteve Amnesti internešenel da daju svoje komentare povodom ovih optužbi.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) registrovala je u Libanu oko 800.000 Sirijaca koji su pobegli od rata, ali libanske vlasti tvrde da je pravi broj Sirijaca u njihovoj zemlji blizu 2 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Libanske službe prisilno deportovale sirijske izbeglice u ratom razorenu Siriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2023

Sirijske izbeglice, koje su uhapsile libanske snage bezbednosti a potom ih deportovale, bile su izložene prisilnoj regrutaciji po povratku u svoju ratom razorenu zemlju, tvrde rođaci izbeglica i aktivisti organizacija za ljudska prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.