Pisane garancije kamen spoticanja

Izvor: RTS, 08.Apr.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pisane garancije" kamen spoticanja

Vojska se neće povući, pre nego što dobije "pisane garancije oružanih terorističkih grupa" da će položiti oružje, saopštilo sirijsko ministarstvo spoljnih poslova. Pobunjenici odbili da daju garancije. Anan: Eskalcija nasilja neprihvatljiva.

Sirijska vlada neće povući trupe iz gradova ukoliko prethodno ne dobije "pisane garancije" da će i oružane grupe položiti oružje, saopštilo ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Portparol sirijskog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova Džihad Makdesi rekao je da međunarodni izaslanik Kofi Anan nije dao "pisane garancije oružanih terorističkih grupa" da i one pristaju na prekid nasilja.

Makdesi je rekoa da je međunarodna zajednica "pogrešila", verujući da će Damask do utorka povući svoje trupe iz gradova i predgrađa, prenosi Bi-Bi-Si.

Sirijska vlada takođe zahteva od vlada Turske, Saudijske Arabije i Katara da se obavežu da će prestasti da finansiraju "naoružane terorističke grupe".

Umesto prihvatanja izbalansiranog primirja, čini se da režim Bašara el Asada traži potpunu predaju opozicije, što čitav plan Kofija Anana dovodi u pitanje.

Glavnokomandujući pobunjeničke Armije slobodne Sirije pukovnik Rijad el Asad odbio je zahteve vlasti, jer kako je rekao, njegova grupa ne priznaje režim u Damasku i stoga ne može da da garancije, prenosi AP.

On je rekoa da bi vojnici položili oružje, ako bi se Damask povinovao Ananovom mirovnom planu.

Međunarodni posrednik UN za Siriju Kofi Anan rekao je ranije da je eskalacija nasilja u toj zemlji neprihvatljiva i da Sirija time krši garancije koje mu je dala da će okončati krvoproliće.

Anan je u svojstvu izaslanika UN i Arapske lige pozvao sirijske vlasti da održe svoje obećanje da će zaustaviti nasilje, prenosi Rojters.

On je pozvao i sirijske snage i opozicione borce da obustave sve sukobe do 12. aprila, u skladu sa njegovim mirovnim planom.

"U stalnom sam kontaktu sa sirijskom vladom i tražim od svih država koje imaju uticaja na strane u sukobu da iskoriste taj svoj uticaj i osiguraju prekid krvoprolića i početak dijaloga", rekao je Anan.

U jednom od najkrvavijih talasa nasilja u subotu širom Sirije je poginulo 160 ljudi.

Prema tvrdnjama aktivista, najžešći sukobi između opozicionih snaga i sirijske vojske zabeleženi su Hami, Idlibu i Alepu.

Mirovni plan međunarodnog izaslanika u šest tačaka predviđa povlačenje sirijske vojske iz gradova do utorka i potpuni prekid neprijateljskih dejstava 48 sati nakon toga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.