Pentagon: Civili žrtve Islamske države, a ne američkih snaga u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 08:07

Pentagon: Civili žrtve Islamske države, a ne američkih snaga u Siriji

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da postoje veoma "snažne indicije" da je civilne žrtve u američkom napadu u Siriji, u kojem je ubijen lider Islamske države Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši izazvala upravo ta militantna grupa, a ne američke snage.

Kako su se američke trupe približavale meti, Kuraiši se digao u vazduh, ubivši i članove svoje porodice, uključujući žene i decu, naveli su ranije predsednik SAD Džo Bajden i američkim zvaničnici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kirbi je novinarima rekao da su SAD evakuisale 10 osoba uključujući decu iz zone gde je izvedena akcija, prenosi Rojters.

Takođe, kako je naveo, američke snage su učestvovale u razmeni vatre sa Al-Kuraišijevim ljudima.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je operacija osmišljena i izvedena tako da bude minimalan broj civilnih žrtava.

"Ali, s obzirom na složenost ove misije, razmotrićemo mogućnost da su, kao rezultat, naše akcije možda naškodile nedužnim ljudima", rekao je Ostin.

Kirbi je ponovio da su SAD spremne da izvrše reviziju operacije kako bi se uverile da nisu izazvale nikakve civilne žrtve.

SAD uvežbavale helikopterski napad na zgradu vođe ID

Američka vojska je uvežbala helikopterski napad iznova i iznova, nadajući se da će uhvatiti lidera Islamske države na trećem spratu stambene zgrade u sirijskom gradu Atme na turskoj granici, gde se sakrio sa porodicom, naveli su američki zvaničnici.

Pre nego što su američke snage došle do njega, lider ID Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši aktivirao je eksplozivnu napravu, koja ubila njega i njegovu porodicu i raznela ceo sprat na kojem je bio.

General Frenk Mekenzi, koji nadgleda američke akcije u regionu i šalje izveštaje direktno predsedniku Džou Bajdenu, kazao je da su američke trupe uspele da izvuku šest civila, od toga četvoro dece, sa prvog sprata zgrade u kojoj je bomba raznela ceo treći sprat.

"Eksplozija, koja je bila mnogo jača nego što biste očekivali od samoubilačkog prsluka, ubila je sve na trećem spratu i izbacila tela pojedinih ljudi van objekta", kazao je Mekenzi, dodavši da su Al-Kuraiši, njegova supruga i dvoje dece, poginuli.

Drugi američki zvaničnik je nakon toga izjavio da su dve Al-Kuraišijeve žene poginule, i jedno dete.

Kako su se američki specijalci probijale ka drugom spratu, jedan od Al-Kuraišijevih vojnika i njegova žena počeli su da pucaju na vojsku, i njih dvoje su ubijeni.

Jedno dete je pronađeno mrtvo na tom mestu, a još troje dece i beba su izneti na bebzedno sa drugog sprata.

Sirijski spasioci su rekli da je poginulo najmanje 13 ljudi, od čega su većina žene i deca.

Pentagon je naveo da su najmanje dvojica naoružanih terorista podružnice Al Kaide ubijena u vatri iz američkog helikoptera, kada su se pripadnici američke vojske približavali mestu upada.

Za stanovnike grada Atmea, ovaj događaj je bio strašan, pošto su američke snage nadletale helikopterom, pre nego što su evakuisale civile iz stambene zgrade, koristeći jake zvučnike prilikom slanja poruke da izađu.

"Muškarci, žene i deca da podignu svoje ruke. U sigurnim ste rukama američke koalicije koja je okružila ovu oblast. Umrećete ako ne izađete napolje", prenela je jedna žena upozorenja Amerikanaca.

Eksplozija je bila toliko jaka da su delovi njegovog tela i ostalih izleteli iz zgrade na ulicu, preneo je Rojters.

Predsednik SAD DŽozef Bajden, koji je pratio akciju vojske iz Bele kuće iz posebne situacione sobe za planiranje, nazvao je Al-Kuraišijevo samoubistvo "završnim činom kukavičluka".

Al-Kuraišijevo samoubistvo bombom je podsetilo na isti čin koji je uradio njegov prethodnik Abu Bakral-Bagdadni, nekadašnji lider Islamske države, tokom akcije SAD 2019. godine u Siriji.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.