Papina božićna poruka mira i pomirenja

Izvor: B92, 25.Dec.2015, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papina božićna poruka mira i pomirenja

Vatikan -- Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja podržao je napore UN ka okončanju sukoba u Siriji i Libiji i apelovao na svet da se ujedini u borbi protiv terorista.

"Molimo se da sporazum postignut u Ujedinjenim nacijama može da uspe i obezbedi što pre prekid oružanih sukoba u Siriji i poboljšanju izuzetno teške humanitarne situacije u kojoj se nalazi stanovništvo", poručio je papa u božićnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obraćanju sa bazilike Sv. Petra poznatom kao "Urbi et Orbi".

Podjednako je važno da svi podrže sporazum o Libiji kako bi se prevazišle duboke podele i zaustavilo nasilje koje pogađa tu zemlju.

Papa je istovremeno osudio uništavanje kulturnog nasleđa, što se očigledno u prvom redu odnosi na pripadnike tzv. Islamske države, preneo je AFP.

Prema njegovim rečima, zločini iza kojih stoji ID ne zaobilaze čak ni istorijsku i kulturnu zaostavštinu čitavog sveta.

On je, tom prilikom, pozvao međunarodnu zajednicu da "jednoglasno usmeri svoju pažnju na okončanje zločina" u Siriji, Libiji, Iraku, Jemenu i u afričkim zemljama koji su, kako je istakao, "uzrok mnogobrojnih žrtava, ogromnih patnji, a ne štede ni istorijsko i kulturno nasleđe naroda", rekao je on.

Papa je osudio i nedavne "brutalne akte terorizma" podsetivši na napade u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 osoba i obaranje ruskog aviona iznad Sinajskog poluostrva u Egiptu 31. oktobra u kojem su stradale 224 osobe.

"Samo Božja milost može osloboditi čovečanstvo od mnogih oblika zla, u vremenima monstrouznih zala, čija se sebičnost rađa u našoj okolini", rekao je on.

Papa je takođe iskoristio priliku da apeluje na solidarnost sa izbeglicama i pohvalio sve one koji im pružaju utočište.

"Neka Bog vrati svima onima, pojedincima i državama, koji su velikodušno radili na pružanju pomoći i koji su pružili dobrodošlicu velikom broju migranata i izbeglica", rekao je papa, navodi AFP, uz podsećanje da je ove godine u Evropu stiglo više od milion izbeglica.

On je, takođe, pozvao Izrael i Palestinu da sklope mir.

"Gde je mir rođen, nema više mesta za mržnju i rat. Ipak, upravo tamo gde je otelotvoreni sin Božji došao na svet, tenzije i nasilje se nastavljaju, a mir je i dalje dar za koji se treba moliti i koji treba graditi", rekao je on.

Papa je, obraćajući se Bogu, tražio da daruje hrišćanima koji su, kako je rekao, progonjeni širom sveta, utehu i snagu i pozvao na uspostavljanje mira u Kongu, Burundiju, Južnom Sudanu i Ukrajini.

On je istakao da je ugroženo dostojanstvo mnogih u svetu, među kojima su i izbeglice i migranti.

"Čak i danas velikom broju muškaraca i žena uskraćeno je njihovo ljudsko dostojanstvo i, kao i dete Isus, pate od hladnoće, siromaštva i odbijanja", naveo je papa.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.