Papa: Ukinuti svaki oblik fundamentalizma

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Ukinuti svaki oblik fundamentalizma

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na ukidanje svih oblika fundamentalizma. Borba protiv gladi i siromaštva, umesto samo vojnih intervencija, ključna u zaustavaljanju islamističkih militanata u Siriji i Iraku, poručuje papa.

Papa Franja je, na početku trodnevne posete Turskoj, rekao da nasilje koje teroristi vrše ni malo ne jenjava u turskom južnom susedstvu, gde su islamistički pobunjenici proglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kalifat, prenosi Tanjug.

"Dopušteno je, uz poštovanje međunarodnog zakona, zaustaviti nepravednog agresora. Ono što je potrebno je koncentrisana posvećenost svih da obezbede izvore koji će biti usmereni ne na naoružavanje već na borbu protiv gladi i bolesti", rekao je papa Franja posle sastanka s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Papa je ponovio stav da je vojna intervencija opravdana u cilju zaustavljanja ekstremista, ali je ipak pozvao na dijalog hrišćana i muslimana kako bi se izborili sa fundamentalizmom.

"Fanatizmu i fundamentalizmu, kao i iracionalnim strahovima koji hrane nerazumevanje i diskriminaciju, mora se suprostaviti solidarnošću svih vernika", rekao je papa Franja i istakao da je fundamentalno da građani Turske - islamske, jevrejske i hrišćanske vere imaju ista prava.

Papa je zahvalio Turskoj što je primila 1,6 miliona izbeglica iz ratom zahvaćenih zemalja i rekao da je moralna obaveza međunarodne zajednice da pomogne Ankari.

Turski predsednik je upozorio na "ozbiljan i brz" napredak islamofobije i pozvao hrišćane i muslimane da se zajedno bore protiv te pojave.

"Moramo se zajedno boriti protiv opasnosti po svet: protiv netolerancije, rasizma i diskriminacije", rekao je Erdogan.

Ovo je prva poseta pape Turskoj od 2006. godine.

Njegov dolazak izazvao je veliko interesovanje turske javnosti i veliki bezbednosni izazov, s obzirom na to da papu čuva oko 10.000 policajaca.

Planirano je da se tokom trodnevne posete sastane s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom i drugim predstavnicama hrišćanske zajednice u Turskoj, u kojoj katolici čine manje od jednog procenata stanovništva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.