PSIHOLOŠKO RATOVANJE SAD baca hiljade jezivih letaka na Siriju

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSIHOLOŠKO RATOVANJE SAD baca hiljade jezivih letaka na Siriju

Borbeni avion F-15E ispustio je 16. marta 60.000 letaka na Raku, vojnu bazu Islamske države (ID). Sturčnjaci dovode u pitanje prikladnost ovog letka.

Na letku koji je bačen u više hiljada primeraka na Raku prikazan je „Zavod za zapošljavanje Daeša“ (Daeš je pogrdni nadimak za Islamsku državu koji se koristi u arapskom svetu).

Dva regruta, od kojih jedan izgleda više kao čudovište nego kao čovek, stavljaju mlade ljude u mašinu za mlevenje mesa na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je krvlju napisano „Daeš“. Na znaku u gornjem desnom ćošku piše „Sada je na redu broj: 6.001“.

Na pitanje šta letak treba da poruči, pukovnik Stiv Voren iz Pentagona rekao je: „Ako dozvolite sebi da vas Daeš regrutuje, završićete u mašini za mlevenje mesa“.

Voren kaže da je letak osmislio tim za Operacije vojne podrške informisanju (MISO). Do 2010. godine, taj tim je bio poznat kao „PSY-OPS“ (što je skraćenica za „psihološke operacije“).

Stručnjaci dovode u pitanje prikladnost i ton letka.

Fejsal Itani, saradnik pri Atlantskom centru u Vašingtonu koji proučava razne grupe koje učestvuju u sirijskom građanskom ratu, rekao je da su svi u Raki koji razmišljaju da se pridruže Islamskoj državi ili verni ideologiji ili prisiljeni da se pridruže.

- Oni koji pripadaju prvoj kategoriji verovatno su imuni na takvu propagandu, pogotovo ako dolazi od vazdušnih snaga koje bombarduju Raku - rekao je Itani za Al Džaziru.

Ostali će se pridružiti iz finansijskih, sigurnosnih razloga, ili zato što su prisiljeni da se pridruže.

- Oni se nalaze između režima, Islamske države i vazdušnih napada koalicije, koja sada pokušava da ih odvrati od pridruživanja neprijatelju. Pošto žive u uslovima i okruženju u kojem žive, prilično je neukusno i apsurdno odvraćati stanovnike Rake da se pridruže Islamskoj državi povezujući pridruživanje sa nasilnom smrću - objašnjava Itani.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.