PROTESTI NA ULICAMA SIRIJE Al Kaida vrši nasilje i tokom prekida vatre

Izvor: Blic, 18.Mar.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI NA ULICAMA SIRIJE "Al Kaida vrši nasilje i tokom prekida vatre"

Demonstranti u Siriji, gde je na snazi krhki prekid vatre, ponovo izlaze na ulice u oblastima koje su pod kontrolom opozicije, ali ovoga puta zbog Nusra fronta, odnosno sirijskog ogranka grupe Al Kaida.

Demonstranti su u severozapadnoj provinciji Idlib nedavno podmetnuli požar u prostorijama koje pripadaju Nusra frontu, nakon velike borbe pripadnika tog ogranka Al Kaide i opozicione Slobodne sirijske vojske (FSA), koja je postala popularna među stanovnicima grada Maret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << el Numan, ali i u drugim mestima.

U Siriji je skoro tri nedelje na snazi primirje koje se ne odnosi na Nusra front i Islamsku državu, koje Ujedinjene nacije smatraju terorističkim organizacijama, dok u Ženevi traju mirovni pregovori sirijske vlade i pobunjenika koje podržava Zapad.

Grupa Nusra front, na arapskom jeziku poznata kao Džabhat el Nusra, pojavila je u Siriji 2012. godine, kada je građanski rat u toj zemlji bio u punom zamahu, i postavila se kao lokalna snaga u nekoliko severnih gradova i sela.

Pripadnici Nusra fronta napali su 4. marta mirni antivladin marš i priveli nekoliko učesnika. Ubrzo potom ekstremisti su na motorima uleteli na drugi protest i pretukli demonstrante, oduzevši njhove trobojne zastave koje simbolišu pobunu protiv sirijskog predsednika Bašara Asada započetu 2011. godine.

Ekstremisti su u subotu ponovo prošli kroz grad i hapsili borce Slobodne sirijske vojske. Žitelji su nakon toga u ponedeljak upali u zgradu Nusra fronta, pocepali crno belu islamističku zastavu sa fasade, a kasnije su zapalili kancelariju Nusra fronta.

Nusra front ima više hiljada iskusnih boraca, uglavnom iz Sirije, koji kontrolišu šire oblasti u provinciji Idlib.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.