PROGLAŠENA OPŠTA MOBILIZACIJA! Kurdi grupišu trupe, da li je pređena TAČKA BEZ POVRATKA?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROGLAŠENA OPŠTA MOBILIZACIJA! Kurdi grupišu trupe, da li je pređena TAČKA BEZ POVRATKA?!

Lokalne vlasti na severoistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije.

- Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovođenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena - navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija severa i istoka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sirije.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi "humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod" na severoistoku Sirije.

Prethodno su kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Meta napada u Raki, koji su ekstremisti Islamske države smatrali glavnim gradom svog "kalifata", bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju SAD,

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Kurdski borci navode da je Islamska država izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Kurdish #SDF: 3 #ISIS suicide bombings on our military positions in Raqqa, Syria, with clashes still ongoing."#StandWithTheKurds pic.twitter.com/d5g0LY0bOZ

— 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐚𝐞𝐥 𝐀𝐫𝐢𝐳𝐚𝐧𝐭𝐢 (@MArizanti) October 9, 2019

Napad su izvela dvojica bombaša-samoubica Islamske države, koji su pucali pre nego što su se razneli.

Istovremeno, visoki turski zvaničnik Fahretin Altun je rekao da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima "uskoro" preći u Siriju, a nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

- Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu - naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.

Fahrettin Altun, Washington Post gazetesine yazdı: Türk Silahlı Kuvvetleri, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, yakında Türkiye-Suriye sınırını geçecek https://t.co/4tXTczSppA pic.twitter.com/FgqsTxVqhr

— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) October 9, 2019

On je u autorskom tekstu za "Vašington post" pozvao međunarodnu zajednicu da se "okupi" iza Ankare.

Prema njegovim rečima, Turska želi da "neutrališe" sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i "oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika".

Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv Islamske države, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

TEMELJ BEZBEDNOSTI SAD: Ove neverovatne mogućnosti pruža "NUKLERANA TRIJADA" (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.