PROCURILA INFORMACIJA IZ PENTAGONA?! Američke snage neće još dugo biti u Siriji, Rusija i Iran KUJU opasan plan?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 15:02

PROCURILA INFORMACIJA IZ PENTAGONA?! Američke snage neće još dugo biti u Siriji, Rusija i Iran KUJU opasan plan?!

SAD drže oko 900 vojnika u Siriji pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a

Ruska vojna grupa u Siriji je tiho koordinirala sa iranskim Korpusom garde islamske revolucije (IRGC) o dugoročnim planovima da izvrše pritisak na Sjedinjene Države da povuku svoje snage iz zemlje, rekao je zvaničnik Pentagona.

- Postoji spoj interesa između te tri grupe, Iranaca, Rusa i Sirijaca - rekao je neimenovani zvaničnik za Al-Monitor.

- Vidim dokaze o >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << planiranju na operativnom nivou između rukovodstva snaga Kuds srednjeg nivoa koje deluju u Siriji i ruskih snaga koje deluju u Siriji - rekao je zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o osetljivim obaveštajnim podacima.

Zvaničnik je saradnju opisao kao "saradničko planiranje, zajedničko razumevanje i deljenje obaveštajnih podataka" na "srednjem i višem ešalonu" Rusa i Iranaca u Siriji.

Russian Su-35S fighters intercepted three #American MQ-9 #Reaper reconnaissance UAVs over northeast Syria.#Syria pic.twitter.com/wkY4pYN01f

— UkraineWarVid (@UkraineWarVid) July 6, 2023

- Iskreno, iste vrste stvari bismo i mi radili sa našim partnerima suočeni sa nečim što smo pokušavali da postignemo - rekao je zvaničnik.

- Vidimo ih kako to rade na svojoj strani, dok pokušavaju da sinhronizuju različite stvari koje rade kako bi izvršili pritisak na nas.

. Vojnici su raspoređeni između ključnih naftnih i gasnih polja u severoistočnim provincijama Deir ez Zor i Hasaka i garnizona koji blokira strateški međunarodni autoput u jugoistočnoj oblasti Al-Tanf. Damask ne odobrava ovo prisustvo i smatra ga okupacijom.

Isti zvaničnik Pentagona rekao je novinarima da je ruski osmatrački avion 14. jula leteo "na duži vremenski period" iznad garnizona Al-Tanf, što je on opisao kao misiju prikupljanja obaveštajnih podataka.

Avion, "Antonov" An-30, nadletao je garnizon, rekao je zvaničnik, "leteći napred-nazad nekoliko puta iznad baze i okoline."

- Oni nastavljaju da preduzimaju aktivnosti koje su za nas veoma zabrinjavajuće - rekao je zvaničnik, kog je citirao CNN.

Zvaničnik je priznao da američke snage nisu mogle da presretnu letelicu na vreme. On je rekao da SAD imaju dnevne šeme letova koje se određuju prema broju aviona na raspolaganju i tankerima za dopunjavanje lovaca gorivom, kao i aktivnostima u Siriji i Iraku i tamo gde su potrebni.

Ovi rasporedi letova se rutinski menjaju tako da vojni obrasci nisu predvidljivi, rekao je zvaničnik, "tako da Rusi ne bi unapred znali za to".

U onome što se čini odgovorom na ove optužbe, kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje u Siriji, rekao je 14. jula da su borbeni avioni SAD i njenih saveznika pet puta narušili vazdušni prostor Sirije iznad Al-Tanfa tokom prethodnih dana.

Par koalicionih borbenih aviona F-16, par borbenih aviona "Tajfun" i jedan avion MC-12 ponovo su pet puta u toku dana narušili vazdušni prostor Sirije u oblasti Al-Tanf, preko koje idu međunarodni letovi.

Prema Gurinovu, akcije SAD i njihovih saveznika stvaraju rizik od vazdušnih nesreća sa civilnim avionima. Komandant je takođe prijavio četrnaest kršenja protokola o deeskalaciji nad Sirijom, dogovorenih 9. decembra 2019, od strane američkih dronova.

Tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji rastu od početka rata u Ukrajini. Ranije ovog meseca, obe strane su u više navrata razmenile optužbe o kršenju protokola o deeskalaciji u zemlji.

Nedavna eskalacija uglavnom je rezultat pokušaja SAD da prošire svoje operacije nad Sirijom bez ikakve koordinacije sa vladom zemlje ili tamošnjom ruskom vojnom grupom. Dok SAD tvrde da su njihove operacije usmerene protiv ISIS-a, verovatnije je da je prikupljanje obaveštajnih podataka glavna svrha.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.