PREDOMISLILI SE: Britanci vraćaju Irancima tanker

Izvor: Mondo, 15.Avg.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDOMISLILI SE: Britanci vraćaju Irancima tanker

Britanske vlasti Gibraltara odlučile su da oslobode zaplenjeni tanker "Grejs 1", pošto su dobile zvanična pismena uveravanja od iranske vlade da neće iskrcati teret u Siriji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Ovu vest o kompromisu, daleko od prvobitne oštre retorike Londona o "brodu neće biti pušten jer krijumčari naftu", preneo je danas dnevnik "Gibraltar hronikal".

"Na osnovu toga, premijer Fabijan Pikardo odlučio je da ukine naredbu o zadržavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i dozvoli brodu da plovi", objavio je list na Twitteru a preneo Rojters.

Američko Ministarstvo pravosuđa prethodno je zatražilo da se iranski tanker zadrži, pošto je Gibraltar odustao od postupka protiv posade teretnog broda "Grejs 1", zaplenjenog u julu kod obala Gibraltara pod sumnjom da prevozi naftu u Siriju, koja je pod američkim i sankcijama EU zbog građanskog rata, odnosno "brutalnosti režima Bašara al Asada".

Vašington traži SAVEZNIKE za vojnu misiju u zalivu

Zaplena iranskog tankera bila je okidač za zatezanje odnosa Irana s jedne i SAD i Britanije s druge strane, u kome je Iran uzvratio istom merom i zaplenio dva tankera Londonu.

Iran ZAPLENIO još jedan tanker i IZGUBIO borbeni avion

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.