PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: Nevjerovatno, ali istinito

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 10.Nov.2008, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: Nevjerovatno, ali istinito

Slavko Jovičić Slavuj: Nevjerovatno, ali istinito

Tri takozvane nevladine organizacije, koje, uzgred rečeno, uopšte nemaju svog članstva, već se, jednostavno, radi o grupama samozvanih boraca za zaštitu ljudskih prava, "Amnesty international", Helsinški komitet za ljudska prava u BiH i "Hjuman rajts voč", pozvale su vlasti BiH da ne deportuju u Siriju Imada al-Huseina, koji je imao ratni pseudonim Abu Hamza al-Suri.

Ove nevladine organizacije, bolje rečeno njihova samoizabrana rukovodstva našla su dobra uhljebljenja za odlična lična primanja, jer je poznato da se takve organizacije finansiraju iz raznih izvora.

Ovdje, u BiH, skoro da je nezapaženo prošlo saopštenje ovih takozvanih boraca za ljudska prava.

U svom saopštenju, ove organizacije navode da se Al-Husein, u slučaju deportacije, suočava sa ozbiljnim rizikom da postane predmet torture i lošeg postupanja, te da bi odmah trebalo da bude oslobođen iz imigracionog pritvora u Lukavici, u koji je smješten 6. oktobra ove godine.

- Vlasti BiH trebalo bi da se ponašaju u skladu s vladavinom zakona. Sve mjere koje se preduzimaju treba da budu u skladu s međunarodnim obavezama, na čije se poštivanje BiH obavezala - skoro ultimativno vapi i zahtijeva Nikol Dakvorf, direktorka za programe u Evropi i Srednjoj Aziji organizacije "Amnesty international". O kakvoj hipokriziji i licemjerstvu se radi, nemam potrebe da posebno naglašavam.

Međutim, ove organizacije idu i dalje te sebi dopuštaju da se miješaju i u rad organa i institucija ove zemlje, što se, vjerovatno, nigdje u svijetu ne dešava. Eto, ove takozvane nevladine organizacije navode da, u ovom trenutku, ne postoje legitimni osnovi za zadržavanje Al-Huseina u pritvoru, te da je malo vjerovatno da postoji rizik bijega zbog njegove porodične situacije.

Tako, pridruženi direktor Odjeljenja za Evropu i Srednju Aziju organizacije "Hjuman rajts voč", Ben Vard, smatra da bi nezakoniti postupci deportacije protiv Imada al-Huseina trebalo da budu prekinuti odmah. Isti taj direktor i ostali direktori ovih organizacija nikada nisu tražili da se Abu Hamza procesuira pred nadležnim sudom u BiH, jer postoje brojni dokazi o počinjenim stravičnim ratnim zločinima ovog bjelosvjetskog probisvijeta i teroriste, koje je, zajedno sa svojom islamskom braćom i bjelosvjetskim ološem te najvećim kriminalcima, počinio nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni, u toku građanskog rata u BiH.

Nikada se te takozvane organizacije za zaštitu ljudskih prava nisu zapitale da li svojim selektivnim i jednostranim pristupom krše osnovna i građanska prava porodica koje, evo, trinaest godina nakon rata, tragaju za svojim najbližim članovima, koji su bili žrtve Abu Hamze i njegove islamske bratije, koja je, bježeći od zakona iz matičnih država rođenja, pohrlila u BiH, dobrovoljno se stavljajući na raspolaganje muslimanskoj armiji. Svakome u svijetu jasno je da su mudžahedini bili najkrvoločniji ratnici i promoteri najradikalnijeg islamskog terorizma, ne samo ovdje, u BiH, već je njihov rukopis terorizma poznat u mnogim svjetskim metropolama i prostorima - od Kosova i Metohije, Njujorka, Vašingtona, Madrida, Londona, do svakodnevnog terorističkog djelovanja u Iraku, Avganistanu...

Žalosno je kako ovakve organizacije štite ljudska prava... Ipak, siguran sam da su upravo ovakvi zahtjevi upućeni iz Sarajeva, a neupućeni stranci samo su se, onako usput, prikačili, po sistemu nek se nešto radi, da bi se na taj način opravdala sredstva koja bogati Soroši i razni drugi izdašno daju!

Pogledaj vesti o: Sirija