Ovo NIJE sirijski dečak i to NISU grobovi njegovih roditelja

Izvor: Blic, 18.Jan.2014, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo NIJE sirijski dečak i to NISU grobovi njegovih roditelja

Tviterom je, pogotovo među džihadu sklonim tviterašima, kao tornado prohujala potresna slika sirijskog dečaka pokrivenog ćebetom kako spava između dve hrpe kamenja koje su predstavljene kao humke njegovih roditelja. Problem je što slika niti je napravljena u Siriji, niti je dečak izgubio roditelje niti su to pravi grobovi pored njega.

Fotografiju je načinio Abdul Aziz al Otaibi, 25-godišnji saudijski fotograf koji je u blizini grada Janbu pravio slike za umetnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekat, a kao model mu je poslužio sin njegove sestre.

- Gledajte, nije tačno da moja slika ima bilo šta sa Sirijom. Šokiran sam kako su ljudi izvrnuli njeno značenje - kazao je Otaibi kada su mu se obratili za objašnjenje.

Pročitajte još Tragedija milion dece-izbeglica iz Sirije: Sa sedam godina na posao, bore se i za koricu hleba

On je svoje slike postavio na Fejsbuk u prvoj polovini januara uz objašnjenje da je reč o umetničkom projektu, ali to nije smetalo Amerikancu koji je prešao islam i ima Tviter nalog @americanbadu da je objavi uz potpis koji kaže da su dečakove roditelje ubile trupe Bašara el Asada, predsednika Sirije.

Pošto @americanbadu ima više od 187.000 pratilaca nije čudo što je slika sa takvim potpisom ubrzo počela da se širi Tviterom, pogotovo među džihadistima. Retvitovala ju je i kuvajtska organizacija sa nalogom @Yathalema koja ima 175.000 pratilaca.

Kada se Otaibi obratio tviterašu @americanbadu sa zahtevom da ispravi potpis, dobio je neverovatan odgovor.

- Zašto jednostavno ne zaboraviš na to i kažeš da je slika iz Sirije i dobiješ nagradu od Boga. Preteruješ - stajalo je u odgovoru.

Slika je ubrzo potom uklonjena, ali je zabuna i šteta koju je izazvala ostala.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.