Ove godine u svetu ubijeno 119 novinara

Izvor: RTS, 22.Nov.2012, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine u svetu ubijeno 119 novinara

U svetu je ove godine na dužnosti ubijeno 119 novinara, saopštio je Međunarodni institut za štampu. Najviše novinara je ubijeno u Siriji.

Međunarodni institut za štampu sa sedištem u Beču saopštio je da je 119 novinara ubijeno na dužnosti od početka godine, a najveći broj njih u Siriji.

To je najgori bilans žrtava od 1997. godine, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Institut počeo da prikuplja statističke podatke, navodi se u saopštenju.

Tokom 2011. godine, 102 novinara su ubijena na dužnosti, a samo u Siriji, u kojoj se vode borbe između vlasti i pobunjenika, ubijeno je 36 novinara.

Ukupno 16 novinara ubijeno je u Somaliji, a Meksiko, Pakistan i Filipini spadaju u države koj su najopasnije za obavljanje novinarske profesije.

Na spisku ubijenih su oni novinari koji su stradali na dužnosti, dok nisu uzeti u obzir novinari koji su na primer poginuli u saobraćajnim nesrećama.

Međunarodni institut za štampu navodi da je većina novinara ubijena kao namerna meta napada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.