Otvaraju se prema svetu: Cilj je povratak u Arapsku ligu

Izvor: B92, 01.Apr.2023, 18:29

Otvaraju se prema svetu: "Cilj je povratak u Arapsku ligu"

Egipat i Sirija dogovorili su se danas da ojačaju saradnju tokom prve zvanične posete sirijskog ministra spoljnih poslova Kairu za više od decenije.

Sirijski ministar inostranih poslova Fejsal Mekdad zagrlio je egipatskog kolegu Sameha Šukrija kada je stigao u posetu Egiptu, preneo je Rojters.

"Ministri su se dogovorili da intenziviraju kanale komunikacije između dve zemlje na različitim nivoima", navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Egipat je takođe ponovio svoju podršku za sveobuhvatno političko rešenje sirijske krize što je pre moguće i obećao pomoć Siriji u obnovi posle zemljotresa u februaru.

Egipatski neimenovani bezbednosni izvor rekao je za Rojters da je poseta imala za cilj postavljanje koraka za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Arapska liga, sa sedištem u Kairu, suspendovala je članstvo Sirije 2011. godine i mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Pojedine zemlje, uključujući SAD i Katar, protive se obnavljanju veza sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ključne regionalne sile, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate su, međutim, nedavno nagovestile sve veću otvorenost prema Damasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šef sirijske diplomatije u Kairu, u prvoj poseti posle više od 10 godina

Izvor: Beta, 01.Apr.2023

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri primio je u subotu sirijskog kolegu Fejsala Mekdada u Kairu, što je prva poseta jednog šefa diplomatije te zemlje Egiptu posle više od jedne decenije, saopštio je kabinet egipatskog ministra.Poseta dolazi u trenutku kada Sirija postepeno izlazi iz...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.