Oland: Francuska otpočinje izviđačke letove iznad Sirije

Izvor: Press, 07.Sep.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Francuska otpočinje izviđačke letove iznad Sirije

Francuska će od sutra izvoditi izviđačke letove iznad položaja Islamske države (IS) u Siriji, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, ali je naglasio da Pariz neće slati kopnene trupe u tu zemlju.
        "Zatražio sam od Ministarstva odbrane da od sutra iznad Sirije počnu izviđački letovi, što će nam omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da isplaniramo vazdušne napade protiv IS", rekao je Oland danas na šestomesečnoj konferenciji za štampu u Parizu. Kako je precizirao, Francuska želi da zna šta se sprema protiv nje, kao i protiv sirijskog stanovništva, te će na osnovu prikupljenih informacija biti spremna za napade. On je istakao da Francuska neće slati kopnene snage u Siriju pošto bi, kako je naglasio, to bilo nedosledno i nerealistično, prenosi AFP. "Neki nam kažu da bi trebalo napasti na kopnu - oni koji su ranije bili protiv bilo kakve intervencije... To bi bilo nerealistično, jer bismo bili jedini, a beznačajno bi bilo zato što bi preraslo u okupacione snage, tako da to nećemo raditi", objasnio je šef francuske države. On je ukazao da je na regionalnim snagama da preuzmu odgovornost, dok će Francuska, prema njegovim rečima, raditi na iznalaženju političkih rešenja. "Politička tranzicija je od suštinskog zančaja. Ništa se ne sme učiniti što bi učvrstilo položaj sirijskog predsednika Bašara al-Asada", zaključio je Oland. On smatra da je Asad odgovoran za situaciju u Siriji i da rešenje za krizu u toj zemlji izsikuje da on u dogledno vreme ode sa vlasti.Istovremeno, francuski mediji prenose da je, prema rezulatima najnovije ankete, 61 odsto Francuza za učešće francuskih trupa u kopnenoj vojnoj intervenciji protiv IS u Siriji.
Oland za zajednicki napor unutar EU ili će Šengen propasti
       Evropska šengenska zona će propasti bez zajedničkog napora unutar Evropske unije (EU) da se podele izbeglice među državama članicama, ocenio je Oland. "Ako ne postoji zajednička politika, ovaj mehanizam neće funkcionisati, propašće i to će nesumnjivo biti kraj Šengena i povratak na nacionalne granice", ukazao je Oland. On je rekao da misli na "obavezujući i stalni" sistem za podelu izbeglica među zemljama EU. "Da ovaj sistem bude efikasan trebaće da postoje centri gde bi izbeglice mogle da budu registrovane i njihova prava na azil proverena, kao i veća saradnja sa njihovim zemljama porekla", naveo je Oland. Prema njegovim rečima pitanje izbeglica i raseljenih lica je pre svega problem koji pogađa južne zemlje. "To se tiče Afrike, Bliskog istoka, ali i drugih kontinenata, uključujući Aziju. Mi ćemo predložiti da budemo domaćin međunarodne konferencije o izbeglicama u Parizu", rekao je Oland. Francuska će primiti 24.000 izbeglica u naredne dve godine, rekao je ranije danas francuski predsednik koji je istakao da je predložio obavezni mehanizam prihvatanja izbeglica sa raspodelom među zemljama. On je, govoreći na šestomesečnoj konferenciji za štampu, podsetio da je od početka godine 350.000 ljudi prešlo Mediteran da bi ušlo u Evropu što je, kako je istakao, "mnogo - tri puta više nego prošle godine". "Ova kriza mora biti rešena, i to će biti uz doprinos Francuske", naglasio je šef francuske države, prenose francuski mediji. Kako je naveo, on je pred ovom dramatičnom situacijom predložio trajni i obavezni mehanizam prihvata izbeglica sa raspodelom među zemljama, a Pariz i Berlin već nekoliko nedelja pripremaju globalni plan, koji će biti podnet savetu ministara unutrašnjih poslova 14. septembra. "Predložićemo održavanje međunarodne konferencije posvećene izbeglicama. Pariz je spreman da bude domaćin skupa", dodao je on. Oland je ukazao da, kako bi se izbegao egzodus, treba delovati zajedno sa zemljama iz kojih izbeglice vode poreklo i sa tranzitnim zemljama, te da treba pružiti humanitarnu pomoć svim tim zemljama. "To će biti tema samita u La Valeti 11. novembra i Francuska će izneti predloge", najavio je Oland, dodavši da je imigracija pitanje koje pogađa južne zemlje, a ne severne.
Oland predlaže susret šefova četiri zemlje u Parizu
Oland je predložio sastanak lidera Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine u Parizu kasnije ovog meseca kako bi se unapredili mirovni pregovori, nakon skorašnjeg napretka na planu prekida vatre u istočnoj Ukrajini. Oland je na današnjoj konferenciji za novinare u Parizu rekao i to da će, ukoliko mirovni proces bude uspešan, predložiti ukidanje sankcija Rusiji. "Proces je napredovao. Bilo je napretka u poslednjih nekoliko nedelja. Prekid vatre se gotovo poštuje", izjavio je Oland na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. Oland je rekao kako će ovih dana doći do susreta ministara inostranih poslova četiri zemlje, kao i da je on predložio sastanak lidera u Parizu pre otvaranje generalne skupštine UN (28. septembra), "kako bismo mogli da procenimo proces i privedemo ga kraju".

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Srbiji uloga tampon zone?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2015, 08:51

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je juče na konferenciji za štampu da rešenje izbegličke krize mora, između ostalog, da obuhvati "tranzitne zemlje" u kojima bi Evropska unija finansirala izgradnje centara za registrovanje i selekciju izbeglica. Prema Zapadnoj Evropi bi u tom slučaju put...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.