Oksford pozajmio sirijskom dečaku violinu iz 19. veka

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oksford pozajmio sirijskom dečaku violinu iz 19. veka

Violina sa Oksforda iz 19. veka dospela je u ruke jednog sirijskog dečaka.

Četrnaestogodišnji Abud Kaplo bio je prinuđen da napusti svoj dom u Alepu i sada živi u Libanu. Režiserka Suzi Etvud upoznala je malog Sirijca primetivši neverovatnu strast za muzikom.

U želji da napravi priču o sirijskim hrišćanima koji teško pronalaze posao i ne uspevaju da obezbede nephodno obrazovanje svojoj deci, Suzi se našla u sirijskom manastiru gde je i upoznala Abudovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodicu.

"Život je sam po sebi težak za sirijske izbeglice u Libanu. Kada sam videla koliko ovom dečaku znači muzika, nisam mogla da sedim skrštenih ruku“, rekla je ona.

Za njegovu priču saznao je kurator Endi Lemb koji je rešio da dečaku pozajmi restauiranu violinu, deo kolekcija koju čini 2.000 istorijskih i modernih instrumenata.

Abud je učio da svira uz pomoć video snimaka na Jutjubu, na dečjoj igrački.

"Nemam reči da objasnim kako se osećam. Veoma sam srećan i uzbuđen. Violina mi pomaže da izrazim svoje emocije. Želja mi je da studiram muziku, sviram na velikim scenama i putujem svetom“, rekao je dečak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.