Oko 100 militanata vratilo se u Francusku

Izvor: Blic, 13.Sep.2014, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 100 militanata vratilo se u Francusku

Oko 100 militanata, koji su se borili sa pobunjeničkim grupama u Siriji i Iraku, vratili su se u Francusku, što zahteva ogromne resurse za praćenje i druge bezbednosne mere u cilju sprečavanja napada, rekao je francuski poslanik socijalista Sebastijan Pjetrasanta.

On je naveo da je od oko 1.000 dobrovoljaca, koji su napustili Francusku, oko 100 se vratilo i trenutno su u zemlji.

"Neki od njih su u zatvoru, drugi su pod sudskom prismotrom. Imamo materijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokaze da veliki broj tih povratnika iz Sirije potencijalno može da izvede napade", rekao je Pjetrasanta.

On je glavni zagovornik usvajanja zakona protiv terorizma o kome će se raspravljati u parlamentu 15. septembra koji predviđa jače praćenje džihadista i ograničava kretanje boraca povratnika, kojima će vlasti moći da oduzmu pasoše i lične karte.

"Kada saberete da vam treba 20 agenata da prate jednu osobu shvatite sa kakvim se izazovima suočava naša služba bezbednosti", rekao je on.

Hiljade dobrovoljaca sa Zapada putovalo je u Irak i Siriju da se pridruži islamističkim grupama, posebno "Islamskoj državi". Ovaj egzodus izazvao je bojazni u Evropi i SAD od mogućih napada boraca povratnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.