Ofanziva sirijske vojske u Latakiji i dalje traje

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva sirijske vojske u Latakiji i dalje traje

BEJRUT - Snažna paljba iz automatskog oružja čula se danas širom opkoljenog sirijskog grada Latakija, a broj mrtvih u napadu vladinih snaga koji je ušao u četvrti dan, dostigao je 35, prema rečima stanovnika i aktivista.

Predsednik Bašar Asad dramatično je od početka muslimanskog svetog meseca Ramazana (2. avgust) pooštrio obračun sa demonstrantima, koji već pet meseci traže njegovu smenu.

Uprkos širokoj međunarodnoj osudi, režim je angažovao tenkove, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kopnene snage i snajpere u pokušaju da povrati kontrolu nad pobunjeničkim oblastima.

Asad je sproveo ofanzive u Latakiji, opozicionom uporištu Hami, centralnom gradu Homsu, kao i u istočnom gradu Deiru el-Zoru.

Državna novinska agencija SANA prenela je da su vojne jedinice počele danas povlačenje iz Deira el-Zora, pošto su očistile grad od "naoružanih terorističkih bandi", u operaciji koja je trajala nekoliko dana.

Sirijski novinari, koje je vlada odvela da obidju taj grad, videli su tenkove i druga vojna vozila kako ga napuštaju. Vojska je preuzela kontrolu nad Deirom el-Zorom prošle srede, posle bombardovanja grada i serije hapšenja.

Prema navodima organizacija za zaštitu ljudskih prava, u Siriji je tokom petomesečne pobune ubijeno više od 1.600 ljudi, a stotine su ranjene. Uhapšeno je više od 10.000 ljudi.

Povezane vesti: Oko 5.000 Palestinaca pobeglo iz logora u Siriji Ankara: Poslednja poruka Siriji da obustavi nasilje Sirijska vojska napala Latakiju s kopna i mora, ubijeno 20 ljudi Sirijski tenkovi ušli u Latakiju, poginulo najmanje pet osoba Aktivisti: Sirijske snage bezbednosti ubile 13 demonstranata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.