Odlučujuća bitka za poslednje uporište Islamske države u Siriji

Izvor: VOA, 03.Mar.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučujuća bitka za poslednje uporište Islamske države u Siriji

Komandanti snaga u Siriji, koje podržavaju Sjedinjene Države, saopštili su da je u toku žestoka borba za poslednji deo teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji. Zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) prethodno je rekao za novinsku agenciju Rojters da se očekuje da će bitka blizu granice sa Irakom biti "odlučujuća". Oko 15 hiljada pripadnika snaga koje podržavaju Sjedinjene Države su u petak veče krenuli u poslednju ofanzivu na malo uporište Islamske države u sirijskom selu Baguz, a pomažu im američki i koalicioni ratni avioni i artiljerija.  Do subote ujutro, zvaničnici su bili uvereni da ofanziva neće još dugo trajati, uprkos žestokoj borbi. “Očekujemo da će uskoro sve biti završeno", tvitovao je portparol Sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali. Ulične borbe Bali je prethodno rekao Glasu Amerike da se vode ulične borbe protiv pripadnika Islamske države koji brane deo teritorije na kojoj se nalaze šatori i srušene zgrade. “Koristi se teško naoružanje. Esktremisti i dalje postavljaju improvizovane eksplozivne naprave i bombe eksplodiraju dok Sirijske demokratske snage napreduju", rekao je Bali. Portparol kurdskih vojnih snaga (YPG), koje takođe učestvuju u borbi protiv Islamske države, saopštio je da su povređena najmanje četiri pripadnika snaga, kojima pomažu SAD. Zvaničnici Sirijskih demokratskih snaga naveli su da je ubijen veliki broj pripadnika Islamske države, ali nisu precizirali o kojoj brojki je reč. Prema procenama koalicionih snaga, od pre više od nedelju dana, u Baguzu se nalazilo oko 300 pripadnika ISIS-a i nekoliko hiljada civila. Međutim, prema navodima Ujedinjenih nacija, više od 13 hiljada civila napustilo je Baguz samo tokom protekle nedelje. Veliki broj civila krio se u tunelima. Konačna ofanziva na Baguz pokrenuta je samo dan nakon što je predsednik Donald Tramp rekao američkim vojnicima da je osvojen poslednji deo kalifata Islamske države.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Poslednji trzaji Islamske države u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2019

Takozvana Islamska država je u pokušaju da spreči poraz u Baguzu, poslednjem delu teritorije koji je pod njenom kontrolom, koriste bombaše-samoubice i automobile-bombe, javlja Rojters...Kako se navodi, osvajanje Baguza, sela u istočnoj Siriji, biće prekretnica u međunarodnim naporima da se pobede...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.