Odgovor u poverenju

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor u poverenju

15.03.2012. -

Vlasti Sirije pozitivno su reagovale na predlog specijalnog predstavnika UN i Lige arapskih država Kofija Anana za razrešenje krize u zemlji. Ipak odgovor zvaničnog Damaksa izazvao je kod specijalnog predstavnika UN nova pitanja. 16. marta Kofi Anan će istupiti pred SB UN.

Regulisanje konflikta vlasti Sirije vide kroz stupanje u dijalog u okviru domovine, čiji je garant Bašar Asad. A politička >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << varijanta izlaska iz krize vodi preko biračkih kutija i pregovaračkog stola.

Ova poruka, po mišljenju Anana, ne objašnjava u potpunosti stav vlasti. Na pregovorima u Damasku specijalni predstavnik razmatraio je sa rukovodstvom zemlje neophodnost hitnog prekida nasilja od strane svih sukobljenih strana i početak političkog dijaloga. Bašar Asad nij eodgovorio odmah, ali predlog specijalnog izaslanika ipak nije odbacio. Kasnije, u Ankari, Anan se takođe sastao sa liderom Sirijskog nacionalnog saveta burhanom Galjjunom, koji je u ime čitave opozicije uverio specijalnog izaslanika UN i Lige arapskih država da je spreman da sa njim sarađuje, kao i da pristaje na prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora.

Ipak, Ananov predstavnik Ahmad Fauzi smatra da je situacija u regionu teška i tragična i da je vreme previše skupo kako bi se dozvolilo da se kriza otegne. Asad nije žurio da odreaguje, između ostalog i na predloge Rusije.

Spoljni faktori ozbiljno se oslanjaju na misiju Kofija Anana. Ali Rusija smatra da samo time rad na sirijskom regulisanju ne treba da se ograničava, istakao je minisar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći dan ranije u Državnoj dumi.

I dalje ćemo raditi u svim pravcima. I sa Damaskom, i sa različitim grupama sirijske opozicije, Ligom arapskih država, vodećim regionalnim i međunarodnim faktorima. I, naravno u SB UN zalažemo se da svi učesnici ovog konflikta podrže onu misiju koja je bila poverena bivšem Generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu. Aktovno ga podržavamo. Razume se, svaki međunarodni problem danas zahteva kolektivni rad. I to se odnosi u punoj meri na situaciju u Siriji.

Na sastanku sa Asadom Anan, poreklom iz zapadnoafričke Gane, citirao je staru afričku poslovicu: Ako se ne može promeniti vetar, može se okrenuti jedro. Godinu dana posle početka protesta koji su se pretvorili u oružane sukobe i krvoproliće, narodu Sirije ostaje da se nada u afričku mudrost.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.