Obama: Porazit ćemo Islamsku državu

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Nov.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Porazit ćemo Islamsku državu

ANTALYA - Sjedinjene Države će udvostručiti napore da poraze Islamsku državu i Siriji donesu mir, rekao je američki predsjednik Barack Obama u turskoj Antalyji na početku summita G20.

Ponovio je ocjenu da je napad u Parizu bio udar na cijeli civilizirani svijet.

"Nebo je zacrnjeno prije dan i pol u Parizu", rekao je Obama nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << njegovim riječima, IS ima "izopačenu ideologiju".

"Udvostručit ćemo napore da zajedno s ostalim članovima koalicije eliminiramo Daesh kao snagu koja uzrokuje toliko boli i patnje ljudima u Ankari, Parizu i drugdje na svijetu", rekao je Obama.

Rekao je da Washington i njegovi saveznici rade na ostvarenju političke tranzicije u Siriji "koja će odagnati patnju tolikog broja ljudi i eliminirati okruženje u kojem IS može djelovati. Erdogan je ustvrdio da napadi u Parizu, Ankari i drugdje pokazuju da je svijet suočen s kolektivnom sigurnosnom prijetnjom. Najavio je da će skupina G20 poslati snažnu poruku u borbi s terorizmom.

"Suočeni smo s kolektivnom prijetnjom. Ovaj teroristički napad nije bio samo na francuski narod nego na cijelo čovječanstvo", rekao je turski lider.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.