OVAKO PROLAZE SVI AMERIČKI SAVEZNICI: Tramp im zario NOŽ U LEĐA, zbog Erdogana se TRESU OD STRAHA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAKO PROLAZE SVI AMERIČKI SAVEZNICI: Tramp im zario NOŽ U LEĐA, zbog Erdogana se TRESU OD STRAHA (FOTO/VIDEO)

Povlačenje predstavlja veliki zaokret u američkoj spoljnoj politici.

Vojnici SAD počeli su da se povlače s položaja na severu Sirije otvarajući put turskoj operaciji protiv kurdskih boraca, a Kurdi su taj iznenadni potez osudili rekavši da su im Amerikanci "zabili nož u leđa".

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gde su pomogle da se porazi Islamska država, međutim Turska ih smatra teroristima.

Portparol Sirijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << demokratskih snaga (SDF), predvođene Kurdima, rekao je "da su SAD garantovale da neće dopustiti nikakvu akciju Turske u tom području". Inače, SDF je zauzeo bivšu teritoriju na severoistoku Sirije.

- Američka odluka nas je iznenadila i možemo reći da su zabili nož u leđa SDF-u - izjavio je Kino Gabrijel.

Povlačenje predstavlja veliki zaokret u američkoj spoljnoj politici i suprotno je savetima ministarstava odbrane i spoljnih poslova.

Bela kuća je najavila da će Turska "uskoro krenuti sa svojom dugo planiranom operacijom u severnoj Siriji".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta je rekao da je cilj Ankare da porazi kurdske snage kako bi se stvorila "sigurna zona" za sirijske izbeglice koji su trenutno u Turskoj.

Kurdska televizija na severu Iraka objavila je da je SDF podigao borbenu spremnost nekih svojih jedinica nakon što je turska vojska u ponedeljak mobilizisala vojnike na granici.

Tramp je u međuvremenu zapretio uništenjem turske ekonomije ako Ankara u Siriji ode predaleko.

"Ponoviću ono što sam već jasno rekao, ako Turska učini bilo šta što ja u svojoj velikoj i nedostižnoj mudrosti procenim da prelazi meru, potpuno ću uništiti ekonomiju Turske", napisao je američki predsednik na Tviteru.

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

On je u seriji tvitova branio povlačenje rekavši kako je došlo vreme "da izađemo iz tih smešnih beskrajnih ratova".

Nešto kasnije, visoki američki zvaničnik je rekao da će Sjedinjene Države povući tek "mali broj vojnika raspoređenih u Siriji na turskoj granici, samo na malu udaljenost".

Mera Trampove administracije, koja otvara vrata turskom udaru na kurdske borce, suprotna je pozicijama čak i nekih najbližih Trampovih saveznika u njegovoj stranci.

Lindzi Grejem, republikanski senator i glasni Trampov pristalica, u intervjuu je rekao: "Nikada nije bilo u interesu nacionalne bezbednosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv ISIL-a. Ta impulsivna odluka poništava sve naše uspehe i baca regiju u dalji haos", istakao je.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

SMRTONOSNE "MUNJE": Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice, a za neke ćete sada PRVI PUT DA ČUJETE (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

TURSKA NE HAJE ZA TRAMPOVE PRETNJE: Ovo su PRVI SNIMCI NAPADA na položaje Kurda u Siriji! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2019

Turska avijacija izvela je napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka...Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak navodnog napada turske avijacije na položaje Kurda u Siriji...Ranije je televizija "Majadin" saopštila da je turska avijacija izvela napad...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.