OPCW: Uništeno 100 odsto sirijskog hemijskog oružja

Izvor: Press, 05.Jan.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPCW: Uništeno 100 odsto sirijskog hemijskog oružja

Sirijski arsenal prijavljenog hemijskog oružja u potpunosti je uništen posle više od dve godine rada na njegovom uklanjanju, saopštila je danas Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koju podržavaju Ujedinjene nacije.
       "Uništeno je sto odsto tog oružja", rekao je portparol OPCW Malik Elahi, a preneo AFP.
Međutim, ova organizacija se sedištem u Hagu i dalje je duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zabrinuta zbog navoda o upotrebi sarina i iperita, kao i otrovnog gasa hlorina u brutalnom građanskom ratu u Siriji.
U skladu sa istorijskim sporazumom koji su u septembru 2013. izdejstvovali američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, kada je Sirija je konačno priznala da poseduje više od 1.000 tona hemijskog oružja nakon što je godinama to poricala, ta zemlja se saglasila da celokupne zalihe preda radi uništenja.
Ukupno 1.300 metričkih tona hemijskog oružja uklonjeno je iz Sirije, a većina je neutralisana na brodu američke moranrice "MV Kejp Rej" i pretvorena u manje štetne tekuće supstance, navodi francuska agencija.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Uništeno 100 odsto sirijskog hemijskog oružja"

Izvor: B92, 05.Jan.2016

Hag -- Sirijski arsenal prijavljenog hemijskog oružja u potpunosti je uništen posle više od dve godine rada na njegovom uklanjanju...To je saopštila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koju podržavaju Ujedinjene nacije..."Uništeno je sto odsto tog oružja", rekao je portparol OPCW...

Nastavak na B92...

Uništeno 100 odsto sirijskog hemijskog oružja

Izvor: Akter, 05.Jan.2016

Sirijski arsenal prijavljenog hemijskog oružja u potpunosti je uništen posle više od dve godine rada na njegovom uklanjanju, saopštila je danas OPCW..Sirijski arsenal prijavljenog hemijskog oružja u potpunosti je uništen posle više od dve godine rada na njegovom uklanjanju, saopštila je danas...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.