OD KRIZE PREMA KATASTROFI: Lavrov razotkrio planove SAD u Siriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 11:12

OD KRIZE PREMA KATASTROFI: Lavrov razotkrio planove SAD u Siriji

Prema izjavama ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Sirija bi ponovo mogla da postane poligon obojenih revolucija koje instrušu Sjedinjene američke države.

U Moskvi je u toku sastanak ministra spoljnih poslova država članica „astanskog procesa“za rešavanje sirijske krize.

Na sastaku učestvuju šefovi diplomatija Rusije Sergej Lavrov, Irana Hosein Amir, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sirije Fejsal Mikdad i Turske Mevlut Čavušoglu a njihov cilj je dalja normalizacija odnosa i prevazilaženje suprotstavljenih stavova između Damaska i Ankare.

Ruski ministar je rekao da se radi o važnom sastanku.

- Postepeno idemo ka rezultatima.

Pokretanje procesa normalizacije tursko-sirijskih odnosa ima pozitivan uticaj na situaciju u regionu i Bliskom istoku u celini - rekao je Lavrov.

On je predložio da se pripremi mapa puta u okviru ovog procesa.

Lavrov je upozorio da postoje informacije da su Sjedinjene Države počele sa formiranjem tzv. „Vojske slobodne Sirije“ uz učešće boraca DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiju) kako bi destabilizovali situaciju u toj zemlji.

- Prema našim podacima, Amerikanci su počeli u okolini Rake da formiraju tzv. Vojsku slobodne Sirije uz učešće predstavnika lokalnih arapskih plemena, boraca DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i drugih terorističkih organizacija.

Cilj je očigledan – upotrebiti te borce protiv zakonitih oružanih snaga Sirije u cilju destabilizacije situacije - rekao je Lavrov.

On je još dodao da su taj problem nedavno razmatrali ministri odbrane i da je dogovorena shema zajedničkih aktivnosti s tim u vezi.

Podsetimo, u Moskvi su krajem aprila održani pregovori ministara odbrane četiri države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.