Nusra front provocira Rusiju

Izvor: B92, 01.Mar.2016, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nusra front provocira Rusiju

Nusra front namerava da isprovocira Rusiju kako bi primirje u Siriji bilo okončano.

Ovo je saopštio je jedan od boraca ove terorističke organizacije, u razgovoru s novinarom nemačkog lista "Velt" u jednom turskom kafeu.

Tridesetsedmogodišnji terorista iz "najopasnijeg ogranka" Al Kaide u Siriji i Iraku rekao je da se zove Abu Musab el Siri. Primirje u Siriji o kojem su se 27. februara dogovorile Rusija i Sjedinjene Američke Države nazvao je "glupim". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Velt" podseća da Nusra front i DAEŠ nisu uključeni u dogovor o prekidu vatre: ruski i američki avioni će ih napadati i dalje.

Bombe malo brinu Abu Musaba, navodi autor. Njegov sagovornik smatra da organizacija kojoj pripada, a koju čini 10.000 ljudi, ima realnu snagu u Siriji i dodaje da Nusra front namerava da okonča primirje.

"Nusra front želi da prekid vatre propadne. I za to već postoji strategija: provokacija Rusa", piše "Velt".

Na severu Sirije, prema pisanju lista, ekstremisti se bore protiv sirijske armije u savezu s "organizacijama umerenih ustanika".

U poslednjih nekoliko dana džihadisti su navodno odveli odatle svoj kontingent, ali deo boraca i dalje je na liniji fronta.

Nusra front namerava da ciljanom ofanzivom isprovocira rusku avijaciju da odgovori. Tada će se na liniji vatre nehotice naći i "umerenije" organizacije koje se bore na istoj strani s ekstremistima. Čim oni budu napadnuti, primirje će biti okončano.

Abu Musab smatra da građanski rat u Siriji može da se završi samo onda kada Bašar el Asad bude svrgnut.

"Potrebno je i dalje boriti se protiv režima, sve ostalo je iluzija", rekao je on novinaru "Velt".

Mnogi stručnjaci organizaciju Nusra front smatraju većom pretnjom svetu od ID.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.