Novi udari na Islamsku državu, Damask sumnjičav

Izvor: RTS, 27.Sep.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udari na Islamsku državu, Damask sumnjičav

Vazduhoplovne snage SAD i koalicionih partnera izvele su nove udare protiv ekstremističke Islamske države u Siriji i Iraku, saopštio je Pentagon. Ukupno je pogođeno deset meta. Damask i dalje sumnja u istinske namere koalicije za borbu protiv Islamske države.

Sedam meta koalicioni partneri pogodili su u Siriji, a u napadima je uništena zgrada Islamske države, kao i dva naoružana vozila na graničnom prelazu u kurdskom gradu Ain al Arabu, poznatom i kao Kobane, koji je pod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opsadom, prenosi Tanjug.

Pripadnici Islamske države ubili su najmanje 40 kurdskih boraca tokom pet dana žestokih borbi za prevlast u strateškom sirijskom gradu Kobaniju u blizini granice s Turskom, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Tanjug.

Organizacija navodi da su među poginulima i Kurdi ubijeni u napadu bombaša samoubice, koji je ušao u zapadni deo grada vozilom zamaskiranim tako da izgleda kao da prevozi humanitarnu pomoć, prenosi Rojters.

Tri udara izvedena su u Iraku, jugozapadno od Erbila, javlja agencija AFP.

U prvu misiju u Iraku u toku dana su odletela i dva borbena aviona britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga, dan nakon što su poslanici parlamenta odobrili vazdušne udare.

Britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva aviona "tornado" poletela iz baze u Kipru, a kasnije je saopšteno da su se vratili. Međutim, detalji misije nisu poznati.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je ranije objavila da su koalicione snage na čelu sa SAD gađale prvi put ciljeve Islamske države u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, pošto je Vašington saopštio da u kontinuitetu izvodi vazdušne napade.

Meta je prvi put bio grad Minbedž, istočno od drugog po veličini grada Alepo, kao i više ciljeva u uporištu džihadista u provinciji Raka, saopštila je Opservatorija, a preneo AFP.

"Američko-arapska koalicija je prvi put gađala baze Islamske države u istočnoj pustinji provincije Homs", kaže direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

U istočnoj provinciji Alep, koalicione snage su pogodile nekoliko ciljeva džihadista u Minbedžu, saopštila je Opservatorija koja ima široku mrežu aktivista i lekara na terenu.

Koalicione snage gađale su i grad Raka u kome je sedište džihadista, saopštila je ova grupa.

Mualem: Koalicija nema međunarodni legitimitet

Šef sirijske diplomatije Valid Mualem kaže da Damask i dalje sumnja u istinske namere koalicije za borbu protiv Islamske države.

Dodaje da to što SAD informišu Siriju o udarima koje nanose po Islamsku državu ne znači da Sirija to odobrava. 

"Na žalost, američka koalicija, koja nanosi udare Islamskoj državi, formirana je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. To znači da nema međunarodni legitimitet", rekao je Mualem posle susreta sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine UN.

Mualem kaže da su SAD informisale Damask da će vazdušni udari trajati tri godine, prenosi Itartas.

Dodaje da se Sirija ne protivi da pitanje udara koalicije po Islamsku državu na sirijskoj teritoriji bude stavljeno pred Savet bezbednosti UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.