Novi RAT preti Siriji?! Kurdi NEĆE DOZVOLITI ulazak iračkim šiitskim formacijama u zemlju?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi RAT preti Siriji?! Kurdi NEĆE DOZVOLITI ulazak iračkim šiitskim formacijama u zemlju?!

Iračke paravojne šitske formacije čiste severozapadne delove Iraka od džihadista Islamske države

Sihanuk Dibo, predsednički savetnik kurdske Demokratske unionističke partije u Siriji (PYD), izjavio je za ARA Njuz da su sirijski Kurdi otvoreni za odnose sa Bagdadom, nakon proterivanja IS sa iračko-sirijske granice.

Foto: Profimedia

- Biće dobro da se koordinira sa Irakom kako bi se uspostavila bezbednost i socijalna stabilnost, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na ekonomskom planu i zadovoljile potrebe civila i ljudi na obe strane - rekao je Dibo.

Foto: Profimedia

U ekskluzivnom intervjuu za ARA NJuz, kurdski zvaničnik je optužio regionalnu vladu Kurdistana (KRG) i Tursku kako nameću embargo sirijskim Kurdima sa obe strane granice. Ali je rekao da, iako saradnja koristi i sirijskim Kurdima i iračkoj vladi, ne treba da postoji "mešanje u unutrašnje poslove" ili "nametanje uskih projekata i programa".

Foto: Profimedia

Međutim, Sirijske demokratske snage (SDF), Jedinice narodne zaštite (YPG) i Asaijaš (kurdska policija) su istakli da neće dozvoliti da šiitske paravojne grupe uđu Siriju.

- Nećemo dozvoliti stvaranje komunikacije između Hašd al-Šabija (PMU) i sirijskog režima ni pod kojim okolnostima - rekao je Ibrahim Ašark al-Avsat.

Foto: Profimedia

- Ne postoji razlika između Turske, Irana i Bašara al-Asada, jer oni rade protiv sirijskih Kurda - rekao je on.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.