Novi Asadovi uslovi

Izvor: Politika, 09.Apr.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Asadovi uslovi

Uoči početka primirja, vlada u Damasku postavila dodatne uslove za povlačenje iz gradova i polaganje oružja

Nepuna 24 sata pre za danas najavljenog početka primirja u Siriji, događaji na terenu ukazuju da sve neće ići tako glatko kako je zamislio izaslanik Ujedinjenih nacija Kofi Anan. Jučerašnji dan obeležili su novi sukobi i ljudske žrtve, a kao direktan udar sprovođenju mirovnog plana došlo je novo uslovljavanje režima Bašara al Asada koji je zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dodatne garancije za polaganje oružja.

Ananov plan za obustavu vatre podrazumeva povlačenje vladinih snaga iz naseljenih mesta do danas i potpuni prekid neprijateljskih dejstava do četvrtka.

Mada je njegova kancelarija prošle nedelje saopštila da je sirijski predsednik Asad prihvatio sporazum o primirju, sirijska vlada je juče poručila da neće povući trupe iz naseljenih mesta ukoliko prethodno ne dobije pisane garancije da će i pobunjeničke oružane grupe obustaviti ratna dejstva.

Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdesi rekao je da Anan nije sirijskoj vladi dostavio „pisane garancije oružanih terorističkih grupa” da su i one spremne na prekid nasilja.

Ovakav zahtev zvaničnog Damaska izazvao je oprečne reakcije pobunjenika. Tako je glavnokomandujući opozicionih snaga, pukovnik Rijad al Asad poručio da oni neće pogaziti datu reč, a da će garancije za to pružiti međunarodnoj zajednici a ne „nelegitimnom režimu u Damasku”. On je, međutim, u jednom ranijem intervjuu agenciji AP izjavio da upravo zbog nepriznavanja Asadove vlade pobunjenici ne nameravaju da pruže nikakve pisane garancije.

Otežavajućim okolnostima za početak mirovnog procesa treba svakako pridodati i jučerašnju pogibiju 12 pripadnika sirijskih snaga bezbednosti, a prethodni vikend bio je jedan od najtragičnijih od početka krvoprolića jer se procenjuje da je na obe sukobljene strane nastradalo oko 180 ljudi, uglavnom civila.

Jučerašnji dan doneo je još jedan presedan budući da se nasilje prelilo i na teritoriju druge suverene države kada su vladine snage zapucale preko granice sa Turskom i u izbegličkom kampu ubile jednog, a ranili četiri opozicionara. Sirijska organizacija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je do incidenta došlo juče oko četiri sata ujutru i da je sve počelo napadom pobunjenika na vojnike u blizini graničnog prelaza, nakon čega su pobegli u Tursku, a vojska je nastavila da puca na njih. Osude takvog ponašanja došle su sa svih strana sveta, a poljuljani kredibilitet vlade u Damasku se još koliko-toliko održava zahvaljujući podršci koju joj pružaju moćni saveznici Kina i Rusija.

Reagujući na Asadove zahteve za dodatne garancije, Peking je juče zatražio od obe strane da poštuju preuzetu obavezu o prekidu vatre. Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Lju Veimin pozvao je obe strane u sukobu da poštuju obaveze i rekao da međunarodna zajednica treba da „bude strpljiva” i Ananu da više vremena.

Iz Moskve je, pak, stigla eksplicitnija podrška kada je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov istakao da „Moskva aktivno radi sa Damaskom na uspostavljanju političkog procesa uređenja zemlje u najkraćem roku”, dodavši da je za Rusiju neprihvatljivo bilo kakvo mešanje spolja.

„Autoritet Saveta bezbednosti UN mora da bude besprekoran. Veto nije privilegija, niti instrument pritiska, nego garancija za donošenje uravnoteženih odluka”, rekao je ruski diplomata i naglasio da je odluke SB UN „neophodno sprovoditi verno, bez širokih tumačenja”, navodeći primer Libije kao zloupotrebu mandata UN i ocenio da se ideja vojne intervencije prikriva idejom zaštite ljudskih prava.

Sukobi u Siriji traju nešto duže od godinu dana, a za to vreme, prema podacima kojima raspolažu UN, u borbama je poginulo više od 9.000 ljudi.

D. Vukotić

objavljeno: 10.04.2012
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.